Maktskifte på gång i kommunen. Foto: Åsa Sommarström

Alliansen tar över styret i Järfälla

Efter fyra år av koalitionssamarbete tar nu Alliansen över styret i Järfälla. Det meddelar Moderaterna i ett pressmeddelande. – Vi har inte förhandlat med SD, säger John Backvid (M), politisk sekreterare.

  • Publicerad 09:50, 11 okt 2018

”Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet blev det största politiska blocket efter valet och kommer efter kommunfullmäktige den 15 oktober att ta över det politiska styret i Järfälla kommun.”

Det skriver Moderaterna i ett pressmedelande.

Vi har informerat att vi går fram med denna koalition. Så länge de andra inte enas om ett annat förslag får vi ta ansvar för det. Vi har gott hopp om att styra kommunen. Vi hoppas på blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och att de ska ta det ansvaret, säger John Backvid.

Socialdemokraterna förkastar Alliansens styre.

Det betyder att SD styr Järfälla

Claes Thunblad (S)

– De fyra allianspartierna bildar styre i minoritet, som leds av en av de största förlorarna, Moderaterna. Det innebär att de lägger fram ett styre som inte kan styra och att SD får total utslagsröst i varje nämnd. Det betyder att SD styr Järfälla, säger Claes Thunblad (S), Kommunstyrelsens ordförande.

– Vi kommer inte stödja M eller SD. Vi har inget mandat för det hos våra väljare. Alliansen kommer skylla ifrån sig, men det kommer bara sänka politiken, säger han.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har idag inget annat alternativ.

– Vi har sträckt ut handen till L, KD, C sedan dagen efter valet. Men de har inte gjort något för att mötas. Vi behöver ett starkt styre. Vi har styrt blocköverskridande i fyra år och det har varit väldigt framgångsrikt, säger Claes.

Amanda Palmstierna, gruppledare för Miljöpartiet, menar att handen fortfarande är utsträckt.

– Miljöpartiets hållning har hela tiden varit att vi kämpar för ett hållbart och medmänskligt järfälla. Vi vill inte se SD som vågmästare. Det som är så viktigt i sammanhanget är att de som sitter i styret måste ta ansvar för att kunna få igenom sina beslut. Nu tar alliansen inte det ansvaret utan lämnar över till ovisshet. Vi vill ha ett stabilt blocköverskridande styre och erbjudandet om samarbete med C L och Kd står kvar. Att lämna en hel kommun åt ovisshet är mycket allvarligt.

SD frågande

– Jag förstår inte hur de tänker bara. De har ju inte majoritet. Vi kommer inte stödja något vi inte vet om, säger Björn Lindgren (SD), ordförande, ledamot och politisk sekreterare.

Ni får vågmästarroll, vilka kommer ni stödja mest tror ni? 

– Vi kommer alliera med våra väljare och vad de tänker, Alliansen kan inte räkna med vårt stöd.

Vad önskar ni i det här läget?

Att Alliansen följt det som vi kallar demokrati. Vi har erbjudit vårt samarbete men de har tackat nej, säger Björn Lindgren.

Först på måndag efter kommunfullmäktige blir ett eventuellt maktskifte formellt.