Lisa Edwards (C), Fredrik Kjos (M), Martin Normark (L) och Jan Stefanson (KD). Foto: Leon Hansén

Alliansen ska samtala med SD i Upplands-Bro

S och MP kritiserar Alliansen för att de väljer att styra med SD som vågmästare. Nu svarar det borgerliga blocket på kritiken.

  • Publicerad 18:21, 23 okt 2018

Det rödgröna blocket har gått samman i opposition. I ett mejl till Mitt skriver gruppledaren Sara Ridderstedt (MP) att Alliansen låst sig fast i en förlegad blockpolitik:

”Jag beklagar att C och L som haft så hög svansföring i frågan om SD-inflytande inte ens har övervägt samtal över blockgränsen för att istället bilda en stabil majoritet för Upplands-Bros bästa”.

Camilla Janson (S) skrev tidigare i ett debattinlägg att Alliansen ”satt sig i knät på SD”:

”Vårt alternativ hade varit att skapa en stabil majoritet genom ett blocköverskridande samarbete”.

Svarar på kritiken

Mitt i träffade Alliansens toppnamn efter att de tagit makten vid kommunfullmäktiges sammanträde förra veckan.

Som svar på kritiken sa Fredrik Kjos (M) att Alliansen som största block inte behöver något stöd av SD.

– De som hade behövt aktivt stöd var partierna åt vänster. Vi hade våra 19 röster och SD lade ner sina. De stödde inte någon, säger Fredrik Kjos (M).

Ska föra samtal med SD

Samtidigt berättade han att Alliansen ska diskutera med samtliga partier för att få igenom sin politik – även SD.

Hans kollega Martin Normark (L) menar att minoritetsstyren varken är ovanliga eller odemokratiska.

– För det första har ungefär 100 kommuner sedan tidigare minoritetsstyren. För det andra är det så måste man lyssna på oppositionen för att styra en kommun i demokratisk anda. Jag tycker inte att det är odemokratiskt att vi inte har majoritet i fullmäktige. Det fordrar att vi lyssnar in och lägger förslag som inte kommer att röstas ned, säger Martin Normark (L).

Vänder i frågan om majoritet

Inför förra valet bildades en blocköverskridande koalition mellan S, MP, KD och C – just för att bilda majoritet.

Vad är skillnaden nu?  

– Väldigt mycket. MP backade två mandat och V gick fram ett. Vänsterblocket har nu bara 15 mandat. Efter förra valet handlade det om ett enda mandat och då var det inte särskilt svårt att få ihop en majoritet. Nu är det betydligt svårare. Lösningen med Alliansen är naturlig då vi har lättare att prata ihop oss i de flesta frågorna, säger Jan Stefanson (KD).

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49

Ventilationen på skola akutdålig

Kungsängen. Arbetsmiljöverket förbjuder Upplands-Bro kommun att använda Ekhammarskolans lokaler till skolverksamhet efter den 26 mars 2021 om inte en rad allvarliga brister som rör skolans ventilation åtgärdas.måndag 30/11 18:10