Utbildningsnämndens ordförande Kaj Bergenhill (M): ”Vi vill att föräldrar ska vara mer med sina barn, vilket är viktig del i det här.” Foto: Niklas Loman / Upplands-Bro kommun

Alliansen om åtstramningarna i förskolan – ”Gynnar barnen”

Som Mitt i kunde berätta under torsdagen så är förändringar både på kommunens förskolor och fritids att vänta – med tuffare regler och höjda avgifter från 1 mars. – Vi skapar en bättre situation på förskolorna som gynnar barnen, säger utbildningsnämndens ordförande Kaj Bergenhill (M).

  • Publicerad 16:32, 14 feb 2020

Både förskola och fritids berörs av förändringarna som politikerna tog ställning till vid kommunfullmäktige tidigare i veckan.

Minoritetsalliansen fick med stöd av Sd bland annat igenom att barn till föräldralediga, eller barn som har föräldrar som är arbetssökande, får vara mindre tid på förskola eller fritids. Tidigare var dessa barn berättigade till 5 timmar per dag, nu i och med det nya beslutet får de gå 3 timmar om dagen.

Varför genomför ni dessa förändringar?

– Vi vill att föräldrar ska vara mer med sina barn, vilket är viktig del i det här. Vi gör också väldigt stora ekonomiska satsningar som går rakt ut i verksamheterna, säger Kaj Bergenhill (M), utbildningsnämndens ordförande.

Vad menar du med rakt ut i verksamheterna?

– Man kan säga så, för ofta går en del av skolpengen till övergripande kostnader, exempelvis ledningskostnader. Det här är en förbättring som gör att så mycket som möjligt kommer verksamheterna till gagn.

Fakta

Här är förändringarna som börjar gälla 1 mars

✔ Barn till föräldralediga, eller barn som har föräldrar som är arbetssökande, får rätt till minskad tid på förskola eller fritids. Tidigare fem timmar blir istället tre.

✔ Barn på förskolan ska ha minst tre veckors sammanhängande ledighet under sommaren. Alternativt ska denna ledighet ha tagits ut någon annan gång under året.

✔ Inskolningen på förskola ska kosta pengar, tidigare har detta varit avgiftsfritt.

✔ Syskonförtur gäller endast för syskon som är folkbokförda på samma adress.

✔ Föräldrar med låg inkomst kommer inte längre få en reducering av sin förskoleavgift.

Källa: Upplands-Bro kommun
Visa merVisa mindre

Kaj Bergenhill uppger att det rör sig om en höjning av skolpengen på 2,2 procent.

– Jag pratade med ekonomiavdelningen och de sa att det inte kan se då det senast var så här mycket pengar som gick ända ut till förskolor och skolor.

Barnens bästa i fokus för beslutet

När det kommer till förändringen av regler för förskola och fritids så menar Kaj Bergenhill att dessa är gjorda med fokus på barnens bästa – eftersom barnkonventionen sedan årsskiftet är lag.

En annan del av reglerna som börjar gälla från 1 mars är att barn på förskolan ska ha minst tre veckors sammanhängande ledighet under sommaren. Alternativt ska denna ledighet ha tagits ut någon annan gång under året.

Kaj Bergenhill (M), utbildningsnämndens ordförande. Foto: Upplands-Bro kommun

Men att bestämma över när barnfamiljer ska ha semester, är det verkligen en kommuns uppgift?

– Vi får reda på från förskolor att det är många barn som går hela året på förskolan. Och då föräldrarna väl ska ha sin semester så vill föräldrarna ha sina barn kvar på förskolan – och barnen har rätt till sina föräldrar.

Oppositionsrådet Camilla Janson (S) kallar detta för ett ”underkännande av personalens förmåga att organisera verksamheten”, vad är din kommentar till det?

– Vi skapar en bättre situation på förskolorna som gynnar barnen, säger Kaj Bergenhill.


”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38