Foto: Mitt i Stockholm

Alliansen och MP kallar till gemensam pressträff

Det har länge spekulerats om MP och Alliansen ska gå samman och ta makten i Stockholms stad efter valet. På fredag har MP och Alliansen kallt till presskonferens. Är det nu svaret kommer?

  • Publicerad 11:35, 12 okt 2018

Ett eventuellt samarbete mellan MP och Alliansen tycks vara på gång.

De kallar till presskonferens på fredagen.

Enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekot ska Miljöpartiet på torsdagskvällen ha beslutat sig för att tacka ja till Alliansens invit. Bland annat ska MP ha fått igenom förslaget om miljözoner.

Fakta

Frågorna som MP inte vill svara på

Det finns en rad stridsfrågor där Alliansen och Miljöpartiet står långt ifrån varandra. Om Miljöpartiet nu byter block finns det flera frågor som skulle behöva besvaras av Daniel Helldén.

Kan du tänka dig behålla Bromma flygplats?

Bakgrund: Alliansen i Stockholm har lovat att behålla Bromma flygplats. Miljöpartiet däremot menar att flygplatsen står i vägen för bostadsbyggandet. Avtalet om Bromma flygplats löper ut 2038 och regeringen vill flytta trafiken till ett utbyggt Arlanda. Socialdemokraterna har lockat MP med att snabba på planeringen av nya bostäder på Bromma flygplats.

Hur blir det med dieselförbuden?

Bakgrund: Miljöpartiet vill ha ett mer omfattande dieselförbud i innerstan än vad Alliansen vill. MP vill dessutom helt förbjuda försäljning av diesel och bensin inom Stockholms stad innan 2030, ett förslag som Moderaterna kallat ”ett verklighetsfrånvänt vansinne” i Expressen.

Kommer ni skära ner på cykelsatsningarna?

Bakgrund: MP vill gå betydligt längre än framför allt Moderaterna när det gäller att anlägga nya cykelbanor på bekostnad av bilkörfält och parkeringsplatser.

Får ni ge efter och säga ja till Östlig förbindelse? 

Bakgrund: ”Den bästa miljöpolitiken är en motorväg” twittrade Moderaterna i Stockholm innan valet. Hela Alliansen ställde sig också bakom Östlig förbindelse. Miljöpartiet däremot har varit tydliga i sitt nej och menar att ringleden skulle öka biltrafiken i Stockholm.

Hur ska ni komma överens efter alla tidigare hårda ord?

Bakgrund: Det har varit tuffa tag  mellan Mijlöpartiet och Alliansen. Inför valet kallade till exempel Daniel Helldén Alliansens klimatsatsningar för ”häpnadsväckande” i ett pressmeddelande och sade också om sina eventuella blivande samarbetspartners:

– Stockholm ska gå före i klimatarbetet. Men om Alliansen får styra så skulle vi tyvärr behöva lämna walk over.

Har du stöd av dina väljare för att förhandla med Alliansen?

Bakgrund: Daniel Helldén har tidigare sagt till DN att MP:s medlemsmöte redan före valet fattade beslut om att partiets linje är att försöka få igenom så mycket av sin egen politik som möjligt. Frågan är vad väljarna tycker om högersvängen. När Mitt i träffar väljare i MP-fästen i Söderort är många kritiska. 

Visa merVisa mindre