Samarbete. Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) sträcker ut en hand till Tomas Eriksson (MP). Foto: Emilia Öije / Fredrik Hjerling

Alliansen i landstinget vill samarbeta med MP

Alliansen blir största politiska block i Stockholms läns landsting men har ingen egen majoritet. Nu meddelar Moderaterna att samarbete ska sökas över blockgränsen och att MP är förstavalet.

  • Publicerad 16:18, 10 sep 2018

Med 1 307 av totalt 1 311 valdistrikt räknade i Stockholms län pekar allt på en Alliansseger i landstingsvalet.

Socialdemokraterna är fortsatt största parti med 26,2 procent av rösterna. Men Moderaterna blir tillsammans med övriga allianspartierna C, L och KD det största blocket med 70 mandat, mot de rödgrönas totalt 64.

Så slutade valet till landstinget i Stockholm

– Vi är oerhört glada över att alliansen gemensamt har fått väljarnas förtroende att leda landstinget ännu en mandatperiod. Vi är den största minoriteten i landstinget och oppositionen har tappat fler mandat i detta val än alliansen har gjort. Så sammantaget känner vi ett väldigt stort stöd, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Moderaterna tappade stort inte bara i riks- och kommunvalet, utan även i landstinget i Stockholm, med hela - 5,9 procent. Något Svenonius menar inte påverkar styrkeförhållandena nämnvärt i landstinget.

– Självfallet hade jag som företräder Moderaterna helst sett att partiet gjort ett starkare resultat. Men jag kan bara konstatera att rikstrenden har varit väldigt tydlig i att Moderaterna har tappat i förtroende och att landstingets valresultat inte avviker från det.

– Men det Moderaterna har tappat har i stället gått till koalitionskollegorna Liberalerna och Centern och vi är partier som samarbetar. Så i grunden har ingenting förändrats, vi sitter i en position där vi är det största blocket, säger Irene Svenonius.

Så slutade valet till landstinget i Stockholm

Nu väntar ett arbete med att försöka få till en majoritet. Ett samarbete med Sverigedemokraterna, som med sina 15 mandat utgör vågmästare, är dock inte och har heller aldrig varit ett alternativ, enligt Moderaterna. Inte heller Vänsterpartiet är ett förhandlingsalternativ, meddelar man.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I stället vill man få till blocköverskridande samarbeten där Miljöpartiet ligger närmast till hands.

– I första hand känns det naturligt att sondera terrängen med MP. Alliansen har haft ett samarbete med MP i sakfrågorna föregående mandatperiod och där har de tagit ett stort ansvar, säger Irene Svenonius, som även välkomnar samtal med S.

Tror du att turerna kring NKS har spelat in i Moderaternas sjunkande valresultat i landstinget?

– Den frågan är för tidigt väckt, först ska vi göra en eftervalsanalys. Men jag har svårt att se det, säger Irene Svenonius.