Klockhuset var grönklassat, nu ligger det i ruiner. Foto: Stefan Källstigen

Alliansen bråkar om hus

Klockhuset vid Norra station från början av 1920-talet var grönklassat (den näst högsta skyddsklassen), men ändå revs det i förra veckan. Nu är frågan om det går att bevara de hus som återstår av den gamla stationen.

  • Publicerad 15:27, 24 feb 2014

I förra veckan jämnades det så kallade klockhuset, ritad av Hugo Zettervall, med marken. Detta fick kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) att gå i taket.

– Jag tycker att det är förfärligt sorgligt. Det är verkligen ett förlorat tillfälle att knyta an till historien. Det kan tyckas vara småsaker, men jag tycker det är allvarligt för det är inte reparabelt. Nybyggda områden där det inte finns något kvar av det förflutna blir lätt väldigt sterila. Folkpartiet ville bevara stationsområdet mer intakt och var i grunden mot en rivning. Så det beslut som fattades 2009 i KF var i grunden en kompromiss.

Det dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (M) lovade på ett fullmäktigemöte att byggnaderna skulle bevaras. Men nu är klockhuset alltså borta. Alvendals efterträdare på posten, Regina Kevius (M) hänvisade på sin blogg till att de tekniska förvaltningarna har försökt bevara klocktornet men att det inte fanns någon som var beredd att ta ansvar för det. Hon syftade då på kultur- och fastighetsförvaltningarna, som Madeleine Sjöstedt är ansvarig för.

– Det är inget hållbart argument, säger Madeleine Sjöstedt. Kulturförvaltningen och fastigheter får inte äga fastigheter. Det är mina förvaltningar och har inte mandat att ta emot fastigheter. Politiken kan ju ändra på det, men då måste man veta om det innan det rivs. Att på en blogg gå ut och hänvisa till mina förvaltningar är lite märkligt.

Det låter inte som att du tycker att din allianspartner är så schysst?

– Nej, det känns inte så, Därför är jag tuvungen att berätta hur det gått till.

Regina Kevius håller inte med.

– Varken klocktornet eller stationsbyggnaden ryms i detaljplanen, svarar hon. Den antogs politiskt av kommunfullmäktige 2010 och vann laga kraft 2011. Stadsbyggnadskontoret fortsatte ända till i höstas att utreda om tornet kunde sparas på annan plats i Hagastaden. Frågan har ställts till fastighetskontoret, som är stadens fastighetsförvaltare. De ansåg inte att ett förvaltningsansvar för klocktornet låg inom deras uppdrag.

– Nu har rivningen av det andra huset stoppats, svarar Madeleine Sjöstedt. Jag förutsätter att man utreder vad som hänt och att man utreder hur vi kan bevara de hus som finns kvar.