Ekerö kommuns ekonomi är stabil. De senaste 15 åren har gått med överskott. För Ekeröalliansen som består av KD, M och C är det viktigt att behålla stabiliteten.

– Vår budget är ett ansvarstagande för en långsiktig hållbar planering. Det beror på att osäkerheten i konjunkturerna ökar men även att vi står inför stora investeringar, säger Adam Reuterskiöld (M) kommunstyrelsens ordförande.

Fyra skolor byggs

Investeringarna gäller bland annat fyra skolor som ska byggas kommande år, nytt badhus, fler idrottshallar, nytt äldreboende och nya verksamhetslokaler.

– Vi satsar även 20 miljoner extra på skolan nästa år. De pengarna läggs direkt på skolpengen så att varje enhet kan hantera den, säger Adam Reuterskiöld.

Man satsar även på elevhälsan och en förlängning av Sommarpolarna som har skapat trygghet under sommaren.

– Vi har varit noga med att bygga in marginaler i budgeten. Jag tror att det som skiljer oss och oppositionen är att vi har ett ansvarstagande som sträcker sig längre än bara till nästa år, säger Adam Reuterskiöld.

Skuggbudget från S

Socialdemokraterna är ett av de partier som har lämnat in en skuggbudget.

När Birkaskolans baracker flyttar senast 2024 frigörs en del av kommuns mark som kan användas till ett framtida aktivitetshus vid Tappström. Det är ett fokusområde i Socialdemokraternas budgetförslag.

– Idag är bollhallen en av de största gymnastikhallarna vi har men den är i dåligt skick med dåliga läktare. De hallar vi har räcker inte för skolorna i kommunen eller för att möta det lokala föreningslivets behov och därför vill vi satsa på ett aktivitetshus, säger Hanna Svensson(S), oppositionsråd.

Planen skulle då vara att bygga aktivitetshuset vid Tappströmsskolan centralt i Ekerö där bollhallen och Birkaskolan idag står. Aktivitetshuset skulle kunna rymma en idrottshall som är delbar för skolorna, sportotek och föreningslokaler där till exempel PRO kan hålla till.

Var ska pengarna komma ifrån?

– I dag har vi två ishallar som är igång året runt, men vi nyttjar bara en och en halv ishall. Vi har även flera andra hallar som står tomma i omgångar. Utöver det vet vi att det även råder en stor hallbrist i Stockholms län, så vi kommer kunna hyra ut, vilket skulle innebära en ganska skarp finansiering. Vi kan ha fotbollsläger och hockeyläger här ute på sommaren, säger Hanna Svensson.

Hallen beräknas kosta runt hundra miljoner, och skulle ses som en investering som slås ut på många år i Socialdemokraternas budget.