Framtiden. Nu läggs budgeten för Ekerö. Foto: Mostphotos

Alliansen: 20 miljoner till skolan

I tisdags gick Ekeröalliansen budget igenom på kommunstyrelsens möte. Den handlar om investeringar i nya skolor men att samtidigt inte spendera för mycket.

  • Publicerad 09:59, 30 okt 2020

Aktivitetshus. Här skulle socialdemokraterna på Ekerö vilja planera och bygga det framtida aktivitetshuset. Foto: Anne Lichtenstein

Ekerö kommuns ekonomi är stabil. De senaste 15 åren har gått med överskott. För Ekeröalliansen som består av KD, M och C är det viktigt att behålla stabiliteten.

– Vår budget är ett ansvarstagande för en långsiktig hållbar planering. Det beror på att osäkerheten i konjunkturerna ökar men även att vi står inför stora investeringar, säger Adam Reuterskiöld (M) kommunstyrelsens ordförande.

Fyra skolor byggs

Investeringarna gäller bland annat fyra skolor som ska byggas kommande år, nytt badhus, fler idrottshallar, nytt äldreboende och nya verksamhetslokaler.

– Vi satsar även 20 miljoner extra på skolan nästa år. De pengarna läggs direkt på skolpengen så att varje enhet kan hantera den, säger Adam Reuterskiöld.

Man satsar även på elevhälsan och en förlängning av Sommarpolarna som har skapat trygghet under sommaren.

– Vi har varit noga med att bygga in marginaler i budgeten. Jag tror att det som skiljer oss och oppositionen är att vi har ett ansvarstagande som sträcker sig längre än bara till nästa år, säger Adam Reuterskiöld.

Skuggbudget från S

Socialdemokraterna är ett av de partier som har lämnat in en skuggbudget.

När Birkaskolans baracker flyttar senast 2024 frigörs en del av kommuns mark som kan användas till ett framtida aktivitetshus vid Tappström. Det är ett fokusområde i Socialdemokraternas budgetförslag.

– Idag är bollhallen en av de största gymnastikhallarna vi har men den är i dåligt skick med dåliga läktare. De hallar vi har räcker inte för skolorna i kommunen eller för att möta det lokala föreningslivets behov och därför vill vi satsa på ett aktivitetshus, säger Hanna Svensson(S), oppositionsråd.

Planen skulle då vara att bygga aktivitetshuset vid Tappströmsskolan centralt i Ekerö där bollhallen och Birkaskolan idag står. Aktivitetshuset skulle kunna rymma en idrottshall som är delbar för skolorna, sportotek och föreningslokaler där till exempel PRO kan hålla till.

Var ska pengarna komma ifrån?

– I dag har vi två ishallar som är igång året runt, men vi nyttjar bara en och en halv ishall. Vi har även flera andra hallar som står tomma i omgångar. Utöver det vet vi att det även råder en stor hallbrist i Stockholms län, så vi kommer kunna hyra ut, vilket skulle innebära en ganska skarp finansiering. Vi kan ha fotbollsläger och hockeyläger här ute på sommaren, säger Hanna Svensson.

Hallen beräknas kosta runt hundra miljoner, och skulle ses som en investering som slås ut på många år i Socialdemokraternas budget.

Fokusområden i budgetar

Budgetar lämnades in av alla partier som vill. Därefter görs en omröstning för att se vilken som får flest röster.

I kommunfullmäktige tas det slutgiltiga beslutet om vilken budget som ska gälla de kommande tre år.

Ekeröalliansen vill satsa på: Långsiktig och stabil ekonomi och ökade resurser till förskola och skola, idrottsanläggningar samt äldrevård.

Trygg uppväxt, resurser till elevhälsovård och ökad trygghet med sommarpolare.

Ökad tillgänglighet och information till medborgare, stöd till familjer med extra behov. Nytt vård- och omsorgsboende i Träkvista, nytt boende vid Tranholmen samt seniorbostäder i Närlunda. Ökad satsning på välfärdsteknik.

Socialdemokraterna vill satsa på: Föreningsbidrag för äldre och yngre. Nolltaxa i hallar. Aktivitetshus vid Tappström och på sikt även vid Svanhagen. Byskolesatsning. Omsorgen: tryggare anställningar och fler sjuksköterskor, inrätta vikariepool.

Utbyggnad av cykelvägar nära skolor. Bevara Kärsgatan samt Adelsö badplats. Klimatsatsning. Förskoleupprustning och kommunalisering av vägföreningar.

Visa merVisa mindre

Skytteholm är redo för julbord trots pandemin

Nyheter "På bara fem dagar har vi tappat hälften av bokningarna" I dessa tider är det extra svårt för restaurangnäringen. Samtidigt försöker julborden lösa säkraste miljöerna med utspridda bufféer och luftigare lokaler.tisdag 1/12 13:40

Så klarar sig Ekerö centrum i pandemin

Nyheter Överlever tack vare support från Ekeröborna Hur mår egentligen butikerna i vårt centrum? Mitt i tog en runda för att se hur de klarar sig i pandemin.måndag 30/11 16:56

Så påverkas livet på Mälaröarna av förbifarten

Nyheter Fler bilar och rikare befolkning Just nu kanske det känns som att förbifarten aldrig kommer att bli klar. Men 2030 är det dags för invigning av tunnlarna i Ekerö kommun. Vad händer med livet på Mälaröarna då? Mitt i har frågat...torsdag 26/11 16:22