Vallentuna kyrka. Foto: Mostphotos

Allhelgona har blivit den största kyrkohelgen

Allhelgona har gått om julen som den högtid då flest söker sig till kyrkorna. Hundratals väntas strömma till kyrkorna under helgen.

  • Publicerad 11:00, 3 nov 2018

 

Att helgen blivit så uppskattad kan ha flera orsaker. Det är ont om högtider under hösten och allhelgona är inte omgärdad av så många krav som jul och påsk. Man kan komma till kyrkogården med sina vänner eller med sin familj. 

Men viktigare är kanske vår längtan efter stillhet och och kontemplation i en tid som är stressad och materialistisk.

Jag tror att människor har ett andligt behov, ett behov av de djupare registren. Samhället uppfyller inte de behoven, säger Elias Eriksson, som är präst i Vallentuna församling

Gravljus.

På allhelgona hålls minnesgudstjänster då prästerna inte sällan läser upp namnen på de församlingsmedlemmar som gått bort under året.

– Sorg och saknad bryter igenom vardagen, det slår hål på våra föreställningar om vad som är viktigt, säger Elias Eriksson.

Ny sed

Alla har inte sina anhörigas gravar nära. Men geografin är inte så viktig, folk går till den kyrka som är närmast för att tända ett ljus och sända en tanke till älskade bortgångna.

Det är en sed som ska ha kommit till Sverige med italienare som arbetade på Gustavsbergs porslinsfabrik runt förra sekelskiftet.

– Att tända ljus har inte varit så stort i svensk tradition tidigare. Men det är en jättestor symbol numera, säger Elias Eriksson.