Björn Lundby och Helena Andersson är upprörda över att förskolan serverade deras 2-åriga dotter Saga mat som hon är allergisk mot. Foto: carlos montecinos

Allergiska Saga fick ägg i maten

Saga drabbades av en kraftig allergisk reaktion när hon serverades pannbiffar som innehöll äggpulver. Trots att Sagas ägg­allergi är väl känd på förskolan. – Nu undrar jag förstås om min dotter är säker på dagis, säger Helena Andersson.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Saga, 2 år, är allergisk mot ägg. Hon fick diagnosen förra året och i augusti konstaterade läkare att hennes problem var allvarliga och att hon också var allergisk mot nötter. Föräldrarna fick ett läkarintyg som lämnades in till förskolan Trombonen i Brandbergen och de pratade då även med förskolans personal.

Men den 24 oktober gick något fel. Helena Andersson fick ett samtal från förskolan som meddelade att Saga kräktes.

– Jag åkte dit så fort jag kunde. När jag såg Saga förstod jag vad som hänt. Hon var svullen i ansiktet. Jag gav henne medicin och väl hemma fortsatte hon att kräkas. Hon kräktes så mycket att hon blev helt utmattad. Sedan kom eksemen, berättar hon.

Det var uppenbart för familjen att Saga drabbats av en allergi- attack.

Förklaringen visade sig vara att förskolan den dagen serverat pannbiff. Det är en maträtt som Saga normalt kan äta. Men den här gången hade inte förskolans kök lagat biffarna från grunden utan de var inköpta halvfabrikat.

– På kartongerna stod att pannbiffarna innehöll äggpulver, säger Helena Andersson.

Sagas pappa Björn Lundby kontaktade förskolan när han fick höra vad som hänt.

– Jag ringde förskolechefen och frågade vad de höll på med. Han hade ju lovat att förskolan skulle vara helt äggfri, säger han.

Föräldrarna blev upprörda över att rutinerna inte fungerade.

– När jag fick beskedet att Saga var allergisk mot ägg rensade jag ut alla matvaror som innehöll ägg och gav bort dem till grannen. Jag är utbildad kock och vet att ägg är lömskt. Det finns i många livsmedel. Trombonen hade lovat oss att förskolan skulle vara äggfri och att Saga inte ens skulle få leka med äggkartonger, säger Helena.

Efter allergiattacken hölls Saga hemma i drygt två veckor innan Helena och Björn vågade lämna henne på förskolan igen.

– Nu har jag alltid med mig mobiltelefonen vart jag än går så att jag kan nås om det händer Saga något. Men jag går ständigt med en klump i magen. Är min dotter verkligen säker på förskolan? Äggallergi kan ju vara livsfarligt, säger Helena Andersson.

Anders Lindfors, överläkare vid Astrid Lindgrens allergimottagning uppger att man ska vara försiktig med matallergier.

– Alla födoämnesallergier kan leda till dödsfall, säger han.