Joceline Lu axlade en större roll i familjeföretaget för två år sedan. Foto: Åsa Sommarström

Alla vill äta tofun från Vallentuna

Har du smakat tofu, den asiatiska bönosten? För några år sedan skulle de flesta nog ha svarat nej på den frågan. Sedan dess har intresset exploderat och på Vallentunaföretaget Yipin går tillverkningen för högtryck.

  • Publicerad 14:06, 12 jan 2019

I Kina har man gjort tofu, ett slags ost på sojabönor i 3000 år. Precis som ost gjord på mjölk finns den i otaliga varianter och är en stöttepelare i flera av de asiatiska köken.

När Joceline Lus föräldrar kom till Sverige från Peking på 1990-talet och upptäckte de att det inte fanns någon tofu att köpa började de med egen tillverkning. Kunderna var kinesiska restauranger och privatpersoner som antingen rest i Asien eller själva kom därifrån.

Tofu görs av sojabönor. Den odlas ännu inte storskaligt i Sverige så den tofu som tillverkas i Vallentuna framställs av bönor från ekologiska gårdar i Sydfrankrike.

– Det var en väldigt smal målgrupp, säger Joceline Lu. Men det var början till allt för oss.

Hon är utbildad vid Handelshögskolan och van att prata om målgrupper, produkter och marknadsföring. För ett par år sedan tog hon en mer aktiv roll i familjeföretaget Yipin som flyttade från Upplands Väsby till Vallentuna.
Timingen kunde inte varit bättre. För samtidigt började den veganska vågen rulla in över landet och fler svenskar än de specialintresserade fick upp ögonen för tofu. Det finns idag fler märken än Yipins. Men ingen som görs i Sverige och enligt Joceline Lu ingen som är ekologisk.

Framställningen påminner mycket om att ysta ost på mjölk. Här hälls varm bönmjölksmassa ner i tråg som klätts med sildukar. Vätskan får rinna av och sedan skärs tofun i block och paketeras. De flesta anställda i fabriken kommer från Kina och utbildats i tofutillverkning där.

– En del har fått kunskaper om djuruppfödning och etik och det har varit så omvälvande att de vill förändra sina matvanor. Andra har blivit oroliga för miljön och vill bidra till en hållbar framtid. En tredje grupp har blivit mer hälsomedveten. 

Tofu är en proteinkälla som både är miljövänlig, etisk och bra för hälsan. Men för den som inte är van kan det finnas en liten tröskel. Västerländska gommar är inte lika vana vid dess lena och geléaktiga konsistens, som å andra sidan värdesätts i asiatisk matlagning. Smaken är neutral, och en ovan kock kan ha svårt att veta hur man ska handskas med den.

I mindre skala odlas också böngroddar av mungbönor i tofufabriken i Rosendal. De groddas i mörka värmeskåp och säljs till restauranger.

Kineser väljer ofta att steka sin tofu eller lägga den i grytor. Kanske har du smakat mapo doufu, den koppärriga kärringens tofu? Det är en populär och delikat kinesisk rätt med tofu, sichuanpeppar och bönpasta som börjar bli vanligare på kinakrogar i takt med att kunderna efterfrågar vegetariska alternativ.

Produktutveckling är sådant man lär sig vikten av på Handels och nu tillverkas inte bara vanlig naturell tofu utan även rökt och friterad. Den förra kan användas som ersättning för skinka och bacon, den senare har tuggigare konsistens. Och så finns en krämig variant som kan ersätta grädde och crème fraîche i veganska desserter.

Joceline Lu.

Yipins tofu började få uppskattande omdömen av tunga matskribenter, som Lisa Förare Winbladh. För ett år sedan började den att säljas av de stora livsmedelskedjorna över hela landet. Efterfrågan bara växer.

– Vi gör fortfarande allt för hand men vi är fler som arbetar och har fler skift. För två år sedan var det åtta personer i tillverkningen, nu är det tolv. Så vi är fortfarande små. Men vi kan inte kompromissa med kvaliteten. 

Föräldrarna som grundade företaget för 20 år sedan är fortfarande kvar i företaget

– De tänkte kanske när jag kom in att nu kan de börja ta ut mer ledigt. Men det har blivit tvärtom. De räknade nog inte med att det skulle bli sådan tillväxt, skrattar Joceline Lu.