Under fredagen så gick smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund ut och rekommenderade kommunerna i Stockholm att övergå till distansundervisning inom högstadieskolan från och med måndag i syfte att bromsa den pågående smittspridningen.

– Vi måste kraftfullt minska våra kontakter så tyvärr tvingas jag rekommendera att kommunerna från måndag avslutar undervisning på plats för eleverna i högstadiet och övergår till distansundervisning resten av terminen, säger Maria Rotzén Östlund i en kommentar.

Det här hörsammades av Upplands-Bro kommun som vid 17-tiden på fredagen publicerade information att högstadieeleverna på Ekhammarskolan, Broskolan och Hagnässkolan berörs av fredagens besked.

Kommunen meddelar att ovannämnda skolor håller öppet fram till lunch under måndagen i syfte att alla elever ska kunna hämta böcker och datorer. Samtidigt kommer eleverna få information om hur distansundervisningen ska gå till.

Tisdag till och med fredag sker resterande del av höstterminens undervisning på distans. Därefter går Upplands-Bros elever på jullov. Sedan börjar vårterminen torsdagen den 7 januari igen.

– Det finns i nuläget inget beslut hur vi kommer göra efter jullovet, säger kommunens kommunikationschef Sara Eklind till Mitt i vid 18-tiden.

Matlådor kommer tillhandahållas under hela kommande skolvecka för de elever som studerar på distans. Nu pågår en planering för hur det här ska gå till. Kommunen skriver att information kommer att gå ut via Vklass gällande detta så snart det är klart.

Informationen avslutas med orden: ”Vi vill rikta ett stort tack till vårdnadshavare och pedagoger för er förståelse och ert samarbete under dessa ansträngda tider.”