Fredagen den 13 mars förlorade Roger Brixberger alla sina konsultuppdrag. Foto: Louise Kristoffersson

Alla uppdrag försvann på en dag

Hans företag hade uppdrag inbokade för hela året. Sedan kom coronakrisen och på en eftermiddag sades alla avtal upp. Nu jobbar Roger Brixberger som timvikarie i kommunen. – Jag är absolut ingen hjälte. Men jag kanske kan bli en, säger han.

  • Publicerad 18:27, 8 apr 2020

Roger Brixberger är säljcoach, vilket innebär att rekrytera, utbilda och coacha säljande personal. För en månad sedan såg utsikterna för 2020 ganska bra ut. Han hade gott om bokningar, men hade också börjat umgås med tanken på att göra mer för samhället än att bidra till vinst.

 Jag ville ha bättre balans och samtidigt kunna fortsätta göra det jag gör.

Lärare på alla stadier

Fredagen den 13 mars gjorde han sin första dag som timanställd lärarvikarie i Vallentuna kommun, där han fått rycka in både i förskoleklasser och som gymnastiklärare. Redan då hade sjukfrånvaron ökat på grund av coronaviruset.

När han kom hem den kvällen var han nöjd över att ha följt sin inre röst, över att det verkade möjligt att arbeta med något samhällsnyttigt parallellt med firman. Att ägna sig åt den säger han är det roligaste han vet.

Inte ge upp

Sedan fick jag samtal från nästan alla kunder som sa upp alla samarbeten under 2020. Alla inkomster försvann på fem samtal fredagen den 13 mars. Allt blev inställt.

En av de viktigaste egenskaperna hos en säljare är förmågan att inte ge upp. Den inställningen sitter djupt också hos Roger Brixberger.

De statliga räddningspaketen omfattas han inte av som enskild företagare. Men att försätta firman i konkurs har inte föresvävat honom. I stället ringde han fler skolor och erbjöd sina tjänster. Och anmälde sitt intresse när Vallentuna sökte folk som kan avlasta personal inom vård och omsorg under coronakrisen.

Återhämtningen tar tid

De kallas för vardagshjältar i annonsen. Men han ser sig inte som någon sådan.

Han är ensamstående, bor i villa och har två tonårspojkar. Säger osentimentalt att han måste försörja sig. Och att han vid 56 års ålder hunnit vara med om tre lågkonjunkturer tidigare. Han vet att det tar tid innan ekonomin återhämtar sig.

– Det här är så omvälvande för alla. Nu försöker jag fylla en funktion. Jag har just fått besked om att jag får stanna kvar på Bällstabergsskolan fram till skolavslutningen. Sedan behövs ingen i skolan, men då kanske jag behövs inom äldreomsorgen. Jag trivs i skolan. Jag har inte skrattat så mycket de senaste fem åren som jag gjort den senaste veckan. Det har fungerat så bra både med personalen och barnen.