Alla stockholmare erbjuds gratis coronatest

Från och med på måndag får alla i Stockholmsområdet coronatesta sig. Testerna är gratis och provtagningen kommer att ske på många platser runt om i länet. Under den första veckan finns en kapacitet för 10 000 tester, men det kommer att utökas allt eftersom.

  • Publicerad 13:02, 12 jun 2020

Se regionens pressträff i spelaren nedan.

Från och måndag ska samtliga som vill testa sig i Stockholm få göra det. Det meddelade Region Stockholm på en pressträff efter att regeringen i samråd med Sveriges kommuner och regioner, SKR, har bestämt att provtagningen för covid-19 ska utökas.

För att testas tas kontakt med 1177 som slussar en vidare. Det gäller både för pågående smitta och för de som tror att de redan har haft covid-19.

Misstänker man en pågående infektion kan man få testa sig antingen på någon av sju mobila provtagningsstationer eller genom provtagning i hemmet. Det kommer också att gå att boka tid på vårdcentral.

”Stockholmarna säger äntligen”

Det kommer också att finnas ett 100-tal närlabb och provtagningsenheter i länet där man kan få bli testad för antikroppar, något som tyder på att man haft coronaviruset.

– Jag tror att stockholmarna säger äntligen. Men jag vädjar om att ha lite tålamod, allt kan inte ske på måndag utan vi är i en uppbyggnadsfas, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Under den första veckan finns en kapacitet på 10 000 tester för att sedan successivt kunna utökas.

– Det kommer att växa dramatiskt under de närmast tre till fyra veckorna, säger Claes Ruth, ansvarig på provtagningen på Karolinska Universitetslaboratoriet.

Hittills har cirka 100 000 tester utförts i regionen.

Texten uppdateras.