”Alla som vågar är vinnare”

Trodde du att backhoppningssäsongen var över? Tvärtom – det våras för Sollentuna backhopparklubb som under hela maj bjuder in barn till gratis prova på-hoppning i Sollenkollen i Väsjöbacken.

  • Publicerad 11:15, 16 maj 2019

– Det har gått långt över förväntan. Jag trodde att vi skulle ha kanske tio barn i backen, men vi har redan haft 30 här som har testat och flera av dem har kommit tillbaka flera gånger. Fantastiskt roligt, säger Katarina Tikka som är rekryteringsansvarig i Sollentuna backhopparklubb.

För backhoppning behövs ingen snö. Det går lika bra att landa på plast, som här i Sollenkollen. Foto: katarina Tikka

Hon började i klubben i januari och jobbade till en början ”bakom kulisserna”, berättar hon.

– Vår vanliga träning började den 1 maj men redan i påskas, då tjälen hade försvunnit så vi kunde börja pumpa vatten till backen, började vi med lite prova på-hoppning.

Gratis för barn att prova på under hela maj

Under hela maj månad finns chansen att prova på gratis, torsdagar klockan 18 och söndagar klockan 13, i 5- och 10-metersbacken. Kampanjen vänder sig i första hand till barn i åldern 6–13 år.

– Det brukar vara roligast för dem, men vi har haft ett par ännu yngre barn som har testat, säger Katarina Tikka.

Utrustning finns att låna

Utrustning finns att låna. Det enda man ska tänka på är att ha oömma kläder, vantar, och gärna en egen hjälm (men även hjälm finns att låna vid behov).

Efter första gången får barnen ett slags diplom, ett bevis på att man är backhoppare.

Tävling för nybörjare den 2 juni

Alla som är med på minst tre prova på-träningar är välkomna att vara med i Segerhoppet, en tävling för nybörjare som Sollentuna backhopparklubb arrangerar i Sollenkollen den 2 juni.

– Det är bra om man har gjort tre träningar innan man tävlar, så att man inte blir alltför nervös. Men vi har redan nu tio anmälda och det kommer nog att komma till fler.

Jan Boklöv är prisutdelare

Den som vill kan starta längre ner i backen förklarar Katarina Tikka.

– Ja, tävlingen handlar inte om prestation. Alla som vågar är vinnare.

Prisutdelare i tävlingen är Jan Boklöv, mannen som dominerade svensk backhoppning under 1980-talet, vann Världscupen 1988/89 och introducerade den så kallade V-stilen som sedan slog igenom på bred front.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15