Alla som sökt får sommarjobb i Sundbyberg

433 ungdomar sökte sommarjobb i år, och alla kommer att erbjudas ett.

  • Publicerad 14:05, 26 apr 2017

433 Sundbybergsbor har sökt sommarjobb via kommunen i år och matchningen med arbetsplatser pågår. Samtliga sökande kommer att få ett erbjudande. De flesta går på gymnasiet, vilket är den primära målgruppen, men även 115 nior får jobb. Detta trots att garantin för nior slopades inför förra året, nu gäller istället jobb i mån av plats.

– Vi var osäkra på hur många platser vi skulle få fram. Det är jätteroligt att vi kan erbjuda alla som sökt jobb, säger kommunalrådet Josefin Malmqvist (M).

I år subventionerar kommunen inte sommarjobb inom den privata sektorn på grund av en omtolkning av kommunallagen. Istället har de kommunala platserna utökats, bland annat inom hemtjänst, simhallen, stadsodling och kyrkogårdsskötsel.

Men även om alla som sökt får, minskar antalet jobb. I fjol erbjöds 486 ungdomar, året dessförinnan 823. Men det betyder inte nödvändigtvis att färre jobbar, menar Malmqvist.

– Det viktiga är att de jobbar, inte att de jobbar via staden. De som inte söker hos oss kan mycket väl fått jobb på andra sätt. CV-skolan som vi anordnat har varit populär, även bland de som inte sökt via staden. Det är ett tecken på att de söker jobb på egen hand.

 

 

Nytt för i år är tre veckors sommarjobb, istället för två. Politikernas mål med den förlängda tiden är att ungdomarna ska ha en bättre chans att etablera sig på jobbmarknaden och öka chansen till extrajobb.

 

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15