SKYDD. Finansregionrådet meddelar nu att alla som reser i från utlandet ska provtas direkt på Arlanda. Foto: Region Stockholm

Alla som kommer till Arlanda covid-testas

Stockholmare som reser in i Sverige kan nu få testa sig för covid-19 direkt på Arlanda. Detta för att stoppa nya virusmutationer från att komma in i landet.

  • Publicerad 09:54, 19 feb 2021

Alla svenska medborgare som kommer från utlandet till Arlanda ska testas för covid-19. De testas direkt på flygplatsen och ska sedan testas igen efter fem dagar.

– Innan resenärerna ens hunnit plocka upp sitt bagage kan nu alla Stockholmare som landar på Arlanda från utlandet covid-testas. Samtliga covidpositiva provsvar ska sekvenseras, dvs kommer att kontrolleras för de nya virusmutationerna för att försöka förhindra att mutationerna får samma fart och fäste här i Stockholm som i andra delar av världen, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande.

Provtar själv

Det går till som så att resenärerna går in i ett bås, får ett provtagnings-kit av specialutbildad personal och provtar sig själv. Provet registreras och skickas för analys. Vid positiva provsvar engageras smittspårningsteamet i regionen.

Region Stockholm erbjuder sig också att testa dem som inte är hemmahörande i länet.

Regeringsbeslut

För utländska medborgare som reser till Sverige har regeringen beslutat om striktare krav. De måste visa ett negativt PCR-test för pågående infektion som inte är äldre än 48 timmar.

Svenska resenärer ska testa sig direkt vid hemkomst, vilket nu alltså kan göras på Arlanda. De ska också testa sig igen efter fem dagar och hålla sig i karantän i hemmet i sju dagar.

Reglerna gäller fram till den 31 mars