Karin Wanngård, Socialdemokraterna Stockholm. Foto: Angie Gray

Alla ser rött – lutar åt maktskifte i Stadshuset

Förhandlingar och diskussioner för att bilda stabila majoriteter är partierna i Stadshuset vana vid. Stockholms stad har styrts av så gott som alla partier utom Sverigedemokraterna de senaste decennierna. Och nu är det dags för nya förhandlingar.

  • Publicerad 14:10, 14 sep 2022

Partierna står på tårna och spanar in i framtiden, med förhoppningen om att det kommer bli just de som kommer sitta med klubban i fullmäktige efter den 17 oktober.

Just nu har Karin Wanngård och Socialdemokraterna gjort ett mycket bra val, och har för första gången sedan valet 2002 tagit sig över 25 procent.

– Vi har genomfört 200 000 samtal och dörrknackningar, vi har aldrig gjort en så bra rörelse, säger Karin Wanngård.

Även Vänsterpartiet har tagit kliv framåt, vilket gör de röda partierna starkare än på länge. Tillsammans med Miljöpartiet har de chans på egen majoritet i fullmäktige.

I övrigt är det ett val som hittills handlar om minussiffror. Alla i den sittande majoriteten ser ut att backa, medan Sverigedemokraterna står still.

Politikerna är avvaktande i sina analyser men Karin Wanngård vågar ändå medge framgången.

– Jag kan ju konstatera väldigt glädjande siffror för Socialdemokraterna i Stockholm. Det visar tydligt att stockholmarna vill ha ett maktskifte.

Ökningen tror hon beror på att många velat ta avstånd från Sverigedemokraterna och försäkra sig om att de inte ska få makt i Stadshuset.

Moderaternas Anna König Jerlmyr är inne på samma spår.

– Något vi märkt när vi kampanjat är att många säger att de inte ska rösta på oss på grund av vi ska styra med Sverigedemokraterna, men det är inget vi gör lokalt. Det har varit svårt att komma fram med den skillnaden i det lokala mot det nationella, sa hon till Mitt i under valnatten.

Nygamla koalitioner

Ingen vill stänga dörren för nya möjliga koalitioner, med vissa undantag. Samtliga partier i KF har tydligt deklarerat att det inte blir några samarbeten med Sverigedemokraterna på lokalnivå.

Så vad ser Karin Wanngård i spåkulan?

– Jag ser en majoritet med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Skulle det fruktansvärda inträffa på riksnivå, med ett styre som lutar sig mot SD, måste vi i Stockholm visa att vi står emot.

Hungriga och taggade

Sverigedemokraterna å sin sida är vana att få arbeta på egen hand. De kommer in med en nästan helt förändrad laguppställning, med Gabriel Kroon i spetsen. Han ser dystert på den röda framgången men menar att han och de nya ledamöterna är redo för debatt.

– Vi kommer vara hungriga och taggade. Det kommer ske mycket galenskaper om det blir ett vänsterstyre. Vi kommer ta kampen i talarstolen.

Miljöpartiet har tagit stryk av att ha suttit i fullmäktige och tappar i årets val. Men trots ett negativt resultat är gruppledaren Gabriel Gerswold nöjd.

– Alla röster är inte färdigräknade men det ser ut som att vi landar kring sex procent och det är okej. Vi hoppas kunna få sitta kvar i styrande position med de mandat vi får av stockholmarna.

Det skulle kunna innebära att ni måste byta lag, från blått till rött hur ser du på det?

– Den förhandlingen tar vi inte via media.

Vid denna tidnings pressläggning är valresultatet ännu inte helt fastställt.