Bilden har inget med Vällingby teater att göra. Foto: Mostphotos

”Alla sångare har politiska sympatier”

En artist med kopplingar till fascistiska rörelser uppträder under fredagen på Vällingby teater. Teatern ägs av Sisab och flera politiker i Stockholms stad har reagerat kraftigt. Nu kommenterar arrangören SMC Event bokningen.

  • Publicerad 17:03, 11 maj 2018

Arrangören SMC Event håller i fredagens konsert med den turkiska artisten Mustafa Yildizdogan på Vällingby teater. De känner till den kritik som riktats mot spelningen.

– Så fort en turk gör ett arrangemang i Sverige så kallar man det fascistiskt eller för terrorism, säger Yacin på SMC Event.

”Det är helt irrelevant”

Den turkiska sångaren Mustafa Yildizdogan har tydliga kopplingar till Grå vargarna och har under konserter öppet gjort handtecknet som förknippas med organisationen och även uppträtt under deras flagg.

Författaren Kurdo Baksi beskriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet Yildizdogan som ”officiellt musikansvarig och hovsångare” till den ”högerextrema och ultranationalistiska” organisationen Grå vargarna.

När SMC Event får frågan om Yildizdogans koppling till organisationen svarar de:

– Det är helt irrelevant. Alla sångare har sympatier för olika partier och har en viss tro – vissa är muslimer andra är judar, säger Yacin och fortsätter:

– Någon lugnare än Mustafa Yildizdogan kan man inte hämta hit. Om ni kommer får ni se hur fridfullt han uppträder och pratar.

Fascistisk organisation

Grå vargarna klassas som en ultra­nationalistiskt organisation. I Turkiet och övriga Europa har gruppens aktioner varit riktade mot kurder, armenier och vänsteraktivister.

SMC Event menar att Grå vargarna i Sverige står för något helt annat, att fredagens konsert kommer att vara öppen för alla och att kurder kommer att vara på plats.

– I vår gästlista är 60-70 procent kurder och andra minoriteter. Det ska vara en fin konsert och vår vision är att alla minoriteter är välkomna. Jag särar inte på någon, varken kurder eller somalier. Eftersom vi bor i ett demokratiskt land, så är det lika bra att vi ger möjligheter till varandra, säger Yacin.

Visar öppet sitt stöd

SMC Event har en Facebook-sida där det första inlägget dateras till 18 april – det inlägget och nästan samtliga som publicerats sedan dess har berört konserten med Mustafa Yildizdogan.

På Facebook-eventet för spelningen har 58 personer annonserat att de kommer. Flera av dem visar på sina profilbilder sitt stöd för MHP och Grå vargarna.

Fakta

MHP och Grå vargarna

MHP

Nationella aktionspartiet, förkortat MHP (turkiska: Milliyetçi Hareket Partisi), är ett turkiskt högerextremt politiskt parti grundat år 1969. Partiet räknas som ultra­nationalistiskt.
Har sin starkaste bas i sydöstra Turkiet.

Sedan partiet grundades har de haft två partiledare: Alparslan Türkes (1969-1997) och ­Devlet Bahceli (1997-).

Partiet ville återupprätta det turkiska imperiet och ta tillbaka en del av de dåvarande sovjetiska staterna.

Fick 12 procent i senaste turkiska parlamentsvalet.

Grå vargarna

Idealistiska ungdomar (Ülkücü Gençlik) är mer kända som Grå vargarna (Bozkurtlar).

Under 60- och 70-talet var de aktiva ett ”terrorkrig” på Turkiets gator, som pågick mellan högern och vänstern. Grå vargarna är MHP:s ungdomsorganisation.

Gruppens aktioner har varit riktade mot kurder, armenier och vänsteraktivister i Turkiet och i övriga Europa.

Turkiska myndigheter anklagar Grå vargarna för att mellan 1974 och 1980 ha mördat 694 personer.

Grå vargarna misstänks för mordförsöket på påven Johannes Paulus ll 1981.

2016 kritiserades bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) för att ha befunnit sig på samma tillställning som Grå vargarna. Han avgick strax därefter.

Källa: Utrikespolitiska Institutet, Paul Levin vid Stockholms universitet, Helin Sahin, Turkietkännare vid Olof Palmes Internationella center
Visa merVisa mindre