Åtråvärt. Men ännu inga besked om när den som inte tillhör riskgrupp kan få vaccin. Foto: Mostphotos

Alla på äldreboenden har fått vaccin – men oklart när alla Vallentunabor får det

I förra veckan hade de runt 200 personer som bor på Vallentunas äldreboenden fått sin första dos coronavaccin. Sedan står de med hemtjänst, anhöriga och kommunens vårdpersonal på tur. När det blir dags för resten av Vallentunaborna hänger på EU och tillgången på vaccin.

  • Publicerad 08:25, 25 jan 2021

– Alla som bor på särskilda boenden för äldre blev klara med första dosen i måndags för en vecka sedan, säger Elvira Avdic, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vallentuna som även ansvarar för att samordna vaccineringen mot covid-19.

Den andra dosen ges efter fyra veckor och är redan säkrad.

Nästa grupp som ska vaccineras är de som får hemtjänst och kommunens vårdpersonal. De senare påbörjar sin vaccinering den 2 februari.

– Vi räknar med att så fort vaccinet blir tillgängligt kan vi börja.

De som får omsorg av kommunen och de vuxna som bor med dem ska inom kort få information om hur vaccineringen ska gå till.

Husläkarmottagningen Korallen får många frågor om när resten av Vallentunaborna får coronavaccin.

– Det vet ingen, svarar verksamhetschef Marie Nilsson Fredriksson.

– Vår första plan inom regionen är att husläkarmottagningarna ska vaccinera med det som kallas kylvaccin från Astra Zeneca, inte frysvaccinet. Och det har inte blivit godkänt inom EU än.

Just nu används ett vaccin från Pfizer/Biontech inom region Stockholm.

– I februari har vi fått besked om att vi kan få ett vaccin från Astra Zeneca och enligt de uppgifter vi fått ska det förvaras i kylskåp, svarar Hanna Holmquist-Karlsson på region Stockholms presstjänst.

Astra Zeneca skickade i måndags in en ansökan till EU:s läkemedelsmyndighet EMA om att få vaccinet godkänt. Deras vaccin kräver alltså inte förvaring i frys, vilket är fallet med de som redan godkänts och tillverkas av Moderna samt Pfizer Biontech.

Hur gör alla som inte tillhör någon riskgrupp för att få sitt vaccin?

– När vi får större leveranser och det är dags för personer under 70 som inte tillhör riskgrupp så kommer vi att lägga upp information på 1177.se om hur var och en ska göra för att få tillgång till vaccin. I dagsläget går det inte som privatperson att boka tid för vaccinering, svarar Hanna Holmquist-Karlsson.

Grupper som får vaccin på vårdcentral

Personer 18 år och äldre som har hemtjänst och vuxna som bor med dem. Personer som är 70 år eller äldre. Personer som tillhör riskgrupp som är yngre än 70 år. 

Källa: SLL