Vaccin. Regionen sänker ålderskraven. Nu får alla över 18 år boka påfyllnadsdos. Foto: Mikael Andersson

Alla över 18 får boka tredje sprutan

Är du över 18 år och det var mer än sex månader sedan du tog den andra vaccinsprutan? Då kan du nu boka in dig för en påfyllnadsdos.

  • Publicerad 10:40, 9 dec 2021

Enligt Region Uppsalas statistik har 77 procent av alla länsbor mellan 65 och 79 år redan fått sin tredje dos covid-vaccin, eller bokat en vaccinationstid för densamma.

Det gör att regionen nu släpper sänker ålderskraven för en påfyllnadsdos rejält.

Alla över 18 år

Nu får alla över 18 år som tagit sin andra dos för mer än ett halvår sedan boka tid för en tredje dos vaccin.

– På några orter finns det fler lediga tider än vad som går åt, och därför går vi nu vidare med fler grupper, så att vi kan utnyttja vaccinationskapaciteten i lokalerna fullt ut, säger Region Uppsalas vaccinationssamordnare Margareta Öhrvall i ett pressmeddelande.

Det gäller för 65-plussare

För gruppen 65 år och äldre räcker det om det har gått minst fem månader sedan den andra dosen gavs innan det är dags att få dos 3.

– Det gäller att hålla reda på när man fick sin andra dos. Den som bokar in sig för tidigt kommer antingen att bli avbokad eller också nekad på plats i lokalen. Väntetiden är till för att alla ska få ett så bra skydd som möjligt, så det är viktigt att man inte tar tredje sprutan för tidigt, säger Margareta Öhrvall.

I samband med att ålderskraven sänks tas möjligheten till drop-in på vaccinationslokalerna bort.

Vaccin. Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala. Foto: Staffan Claesson

Trädgårdsdagen växer till sig

Nyheter Det kallas Enköpings största årligt åter­kommande evenemang – Trädgårdsdagen – som i år återuppstår från den digitala­ världen till att bli livs levande igen. Och kanske större och starkare än...fredag 20/5 11:24

Regionanställda ska hyllas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.fredag 20/5 11:14