Alla MP:s lokalpolitiker lämnar partiet

Samtliga av Miljöpartiets representanter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Sundbyberg har lämnat partiet. De stannar dock kvar på sina poster i stadshuset som oberoende/politiska vildar. – Jag står inte ut längre, säger Lars Lindgren (MP), som nu lämnar partiet.

  • Publicerad 15:54, 24 jan 2018

Miljöpartiets sex ledamöter och tre ersättare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige lämnar nu partiet i protest mot hur distriktsstyrelsen behandlat lokalavdelningen.

– Jag står inte ut längre. Hanteringen är under all kritik. Distriktsstyrelsen saknar respekt för lokaldemokratin när de menar att man inte får stå upp för rättssäkerheten och visa solidaritet med en person i en väldigt utsatt position, säger Lars Lingren (MP), ordförande i Byggnads-och tillståndsnämnden och ledamot i Kommunfullmäktige.

Distriktsstyrelsen har tidigare försökt få de medlemmar som fortfarande står på förre gruppledaren Siyamak Sasanpours sida, att ta avstånd från hans beteende.

Tre uteslutningsärenden lyftes därför nyligen till partistyrelsen.


Vi fick mailet med uteslutningshotet klockan 19.42 kvällen före julafton, det förstörde helgen för många. Flera har även berättat för mig hur det här ger vibbar av den politiska förföljelse som de flytt i från, säger Lars Lindgren.

Sasanpour utreddes under hösten för bland annat hot och mobbning av anställda på stadshuset och lämnade därför partiet när utredningen var klar. Han sitter dock kvar på sin plats i kommunfullmäktige som oberoende.

Lars Lindgren menar att det inte gått att ha en dialog med distriktsstyrelsen som i höstas tog över styret av lokalavdelningen.

– Jag har kommit till en punkt när jag skäms för partibeteckningen. Jag har svårt att ha förtroende för dem som fattar beslut på distrikts- och partistyrelsenivå. Vad jag vet är inte ministrarna inkopplade i detta, vilket väl är en slags tröst, säger han.

Vad innebär det här för det politiska styret i Sundbyberg?

– Det är helt klart att vi nu har en oklar situation kring styret. Vi kommer dock att fortsätta driva en politik för Sundbybergs bästa, säger Lars Lindgren.

Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande, menar dock att avhopparna gör narr av demokratin.

– Det är ett gäng moraliskt bankrutta personer som ockuperat ett demokratiskt parti i fullmäktige, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inställda pendeltåg och förseningar i trafiken

Nyheter Spårfel drabbar morgonpendlarna Det är en bökig morgon för många pendlare med förseningar och inställda avgångar i pendeltågstrafiken. Orsaken är ett spårfel och signalfel mellan Spånga och Sundbyberg.onsdag 22/9 7:34

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15