Från och med måndag ska alla elever som går på högstadiet stanna hemma, och få undervisning på distans. Det meddelade smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund på fredagseftermiddagen.

Hon uppmanar också alla arbetsgivare att se till så att alla medarbetare som kan arbetar hemifrån.

Ska minska smittspridningen

Detta på grund av smittspridningen som inte ser ut att avta, och med det en hårt belastad sjukvård.

– Vi måste kraftfullt minska våra kontakter så tyvärr tvingas jag rekommendera att kommunerna från måndag avslutar undervisning på plats för eleverna i högstadiet och övergår till distansundervisning resten av terminen, säger Maria Rotzén Östlund i ett pressmeddelande.

Skolor meddelar

Det är kommunerna som ansvarar för att informera skolor och elever och smittskyddsläkaren har en dialog med dem under fredagen.

Efter det kommer skolorna kunna ge mer exakta besked till medarbetare, vårdnadshavare och elever om vad som gäller för respektive skola.

– Det räcker inte bara med distansundervisning. Jag vill också trycka på hur viktigt det är att begränsa sina sociala kontakter till några få personer även på fritiden, säger Maria Rotzén Östlund.

Lyssnar

Stockholm stads skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) uppger att staden fattar beslut om distansundervisningen i eftermiddag.

Rektorer vid Stockholms högstadieskolor satte sig fredagseftermiddagen i möten med sina grundskolechefer, för att få konkret information om hur deras skolor ska agera.

– Så fort vi vet mer ska vi gå ut med information om vad det här innebär. Men redan nu kan jag säga att vi är fullt beredda att gå över till distansundervisning och kommer att lösa det här på bästa sätt, säger Angela Svensson, rektor på Sjöängsskolan i Älvsjö, en F-9-skola med 800 elever.

Även andra högstadieskolor har förberett sig för distansundervisning. I Blommensbergsskolan i Midsommarkransen hade man till exempel delvis distansundervisning redan i våras.

– Då satsade vi på fortbildning i distansundervisning och under hösten har jag kollat upp att personalen känner sig fortsatt trygg med det. Men självklart blir det en utmaning ändå, tekniken kan till exempel strula, säger rektorn Helena Forsell, som tillägger att alla elever har Ipads och datorer som de kan ta med sig hem.