Läsning. Alla förskolor i Sigtuna kommun kommer att få förskolebibliotek. Foto: Mostphotos

Alla förskolebarn får bibliotek i år

Efter ett lyckat initiativ med förskolebibliotek på två av kommunens förskolor, Granby och Tils, kommer resten av förskolorna i Sigtuna bli en del av projektet från och med 2022.

  • Publicerad 16:55, 3 jan 2022

Utan språket är det svårt att vara delaktig och göra sin röst hörd

Läsning och böcker i olika genrer ska bli en del av förskolebarnens vardag i Sigtuna kommun. Efter ett lyckat projekt med förskolebibliotek på förskolorna i Granby och Tils kommer resten av kommunens förskolor bli en del av projektet från och med i år.

– Det här projektet har varit igång sedan 2019 och jag har varit med från start. Vi har tagit fram ett koncept och sett att det gett väldigt bra utfall, både i kompetenshöjning hos personalen och i barnens språkutveckling och intresse för läsning, säger Gunilla Bränn, verksamhetschef för förskolorna i Sigtuna.

Skolpolitikern Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden håller med.

– Turen har äntligen kommit till förskolan. Det är väldigt viktigt att tidigt ge barnen chansen att lära sig och intressera sig för läsning och litteratur, säger hon.

Satsningen består av både mer läsning men också att bibliotek med läsplatser ska ha väl utvalda böcker för barn i sina lokaler.

– Att öka barn och ungas läsförmåga har varit en hjärtefråga för mig ända sen jag kom in i politiken 2008, säger Pernilla Bergqvist.

Tidig läsning viktigt

– Tack vare stöd från politiken kommer vi kunna öppna fler förskolebibliotek än vad vi trodde under 2022 och redan till höstterminen kommer föreskolebiblioteken finnas i sex av våra tretton förskoleområden, säger Gunilla Bränn.

Att tidigt börja med läsning ger väldigt mycket menar Pernilla Bergqvist. Ett av kommunens viktigaste mål är att alla ska klara av skolan, och att börja med läsning i tidig ålder är en viktig grund.

– När man stärker läsförmågan och intresset för litteratur så hjälper det även skolframgång, bildning och demokrati. Utan språket är det svårt att vara delaktig och göra sin röst hörd i samhället, säger hon.

Så införs förskolebiblioteken

Förskolebiblioteken införs i flera etapper. Först ut är Skepptuna och Odensala, följt av Silverskatten och Växthuset. Därefter fortsätter det med kommunala förskolor över hela kommunen.

Förskolor där det är svårast att ta sig till det kommunala biblioteket samt förskolor i mer socialt utsatta områden prioriteras.

Över 600 nya fall på en vecka

Nyheter FHM: Familjekarantänen sänks från sju till fem dagar Norrortskommunerna når nya rekordnivåer i antalet smittade, visar Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste rapport. "Det kommer fortsätta" säger Sara Byfors.fredag 21/1 12:38

Arlanda utrymdes efter misstänkt väska hittats

Nyheter hotellgäster fick lämna sina rum Polisen utrymde delar av Arlanda då en väska med misstänkt farligt innehåll hittats. Detta påverkade även tågtrafiken till och från flygplatsen.fredag 21/1 9:00

Sigtunaförfattaren gör radiodebut

Nyheter Webbradio. Blir programledare på "Av egen kraft" Katarina Torfason debuterar som programledare på webbradiokanalen Av egen kraft.torsdag 20/1 17:30

Holst kandiderar till ordförande igen

Nyheter Val 2022. Moderaternas lista inför valet klar Moderaternas lista för valet 2022 är klar. Högst upp på listan står den nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Olov Holst.onsdag 19/1 21:47

Pendeltågen stoppas om lokförare tvingas arbeta ensamma

Nyheter Facket lägger skyddsombudsstopp Beslutet att avskaffa tågvärdarna på pendeln orsakade protester – och nu blir det skarpt läge. ST-facket lägger skyddsstopp mot ensamarbete på tågen.måndag 17/1 15:12

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33