Läsning och böcker i olika genrer ska bli en del av förskolebarnens vardag i Sigtuna kommun. Efter ett lyckat projekt med förskolebibliotek på förskolorna i Granby och Tils kommer resten av kommunens förskolor bli en del av projektet från och med i år.

– Det här projektet har varit igång sedan 2019 och jag har varit med från start. Vi har tagit fram ett koncept och sett att det gett väldigt bra utfall, både i kompetenshöjning hos personalen och i barnens språkutveckling och intresse för läsning, säger Gunilla Bränn, verksamhetschef för förskolorna i Sigtuna.

Skolpolitikern Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden håller med.

– Turen har äntligen kommit till förskolan. Det är väldigt viktigt att tidigt ge barnen chansen att lära sig och intressera sig för läsning och litteratur, säger hon.

Satsningen består av både mer läsning men också att bibliotek med läsplatser ska ha väl utvalda böcker för barn i sina lokaler.

– Att öka barn och ungas läsförmåga har varit en hjärtefråga för mig ända sen jag kom in i politiken 2008, säger Pernilla Bergqvist.

Tidig läsning viktigt

– Tack vare stöd från politiken kommer vi kunna öppna fler förskolebibliotek än vad vi trodde under 2022 och redan till höstterminen kommer föreskolebiblioteken finnas i sex av våra tretton förskoleområden, säger Gunilla Bränn.

Att tidigt börja med läsning ger väldigt mycket menar Pernilla Bergqvist. Ett av kommunens viktigaste mål är att alla ska klara av skolan, och att börja med läsning i tidig ålder är en viktig grund.

– När man stärker läsförmågan och intresset för litteratur så hjälper det även skolframgång, bildning och demokrati. Utan språket är det svårt att vara delaktig och göra sin röst hörd i samhället, säger hon.