Det är vindstilla och solen gassar nere vid Hägernäsbadet. Från ishallens parkering, över gräset, kommer Vanja Linder och Kristin Ekblom. Under armen har de var sin sup-bräda, en ”Stand up paddle board”.

I våras tog de steget att starta Täby första sup-klubb.

– Det var många som skaffade en sup-bräda under pandemin och vi såg att flera åkte runt ensam vid vattnet. Då föddes idén om att samla oss, säger Kristin

Mer än bara paddel

Brädorna åker i vattnet och säkerhetslinan och flytvästarna åker på. Nere vid stranden möter Hägernäsborna Ann-Marie Forslund och Ulla Öberg upp. De väljer att sitta på sin bräda och har köpt till ett ryggstöd.

– Jag köpte min förra sommaren men det är kul att få åka tillsammans, jag har inte så bra balans så det passar bra att sitta, säger Ann-Marie Forslund och Ulla Öberg fyller i:

– Den är mer stabil än en kajak.

Tanken med gruppen är att paddla sup tillsammans, ung som gammal. Men även att liva upp Hägernäs och Täby genom att starta fler aktiviteter vid vattnet. Därför är namnet på klubben ”Sup och sånt” passande.

– Vi vill starta event runt om, så som grillning och beachvolleyboll. Det är väldigt väderberonde så vi har olika aktiviteter. På nationaldagen var det ganska blåsigt och då valde vi att åka till vassen och göra yoga, säger Kristin Ekblom.

Vill få en egen lokal

Nu ska klubben börja ta en medlemsavgift. För pengarna ska de köpa in fler uthyrnings-supar.

– Drömmen är att ha en egen lokal nere vid vattnet där vi kan ha kiosk och förvaring. Vi har redan diskussioner med kommunen, säger hon.

I dag har de runt hundra medlemmar på sociala medier men långt ifrån alla kommer på eventen.

– Ja, var är alla, undrar vi, men förmodligen kommer fler bara det blir varmare i vattnet, säger hon.

Handlar om gemenskap

Efter att gruppen paddlat en stund och Kristin Ekblom ramlat i när hon övat på vändningar, är det dags för kaffe. Det gäller att hålla tungan rätt i mun så koppen inte åker i vattnet.

– Tanken med klubben är gemenskap och att vi ska ha kul tillsammans. Man måste inte ha några förkunskaper eller vara duktig, säger Kristin Ekblom.

Det finns många platser de vill spana in i Täby.

– I sommar vill vi åka till Tornön och övernatta. Vi vill även spana in vraket som ligger här borta, säger Kristin Ekblom.