Alla elever leker med robotar

På Örbyskolan i Älvsjö har alla elever fått lära sig programmering sedan flera år tillbaka. Och en dag i början av varje läsår är helt avsatt för programmering. – Det är som vår kick off, säger läraren Annika Lundholm-Bergström.

  • Publicerad 12:45, 23 aug 2018

Från och med i höst ska alla barn i grundskolan lära sig programmering. Men på Örbyskolan i Älvsjö har det ingått i undervisningen sedan flera år.

– Jag såg en blänkare i tidningen och tänkte att antingen tar vi oss an det här eller så hamnar vi efter, säger Annika Lundholm-Bergström, en av lärarna bakom initiativet.

Hon och några kollegor har fått läsa på och lära de andra lärarna på skolan. Numera får alla elever lära sig programmering, redan från förskoleklass. Skolan har också ett samarbete med Tekniska museet som bland annat hjälper till under den årliga programmeringsdagen.

Får robot att gå längs bana

I onsdags var det då dags. Under hela dagen får eleverna jobba med olika typer av programmering.

Andraklassaren Ida Kristoffersson försöker, tillsammans med klasskompisarna Vincent Behm Fredin och Hugo Gradin, få en Bluebot att gå längs en bana utan att krocka. Det är inte helt enkelt att räkna ut hur många steg roboten ska ta och när den ska svänga. Längst ner i banan har hon placerat ut några klossar som ska föreställa människor och det är såklart viktigt att de inte blir påkörda av roboten.

– Det är kul! Ibland misslyckas man och ibland vinner man, förklarar Ida.

Efter några försök lyckas Ida, Vincent och Hugo. Det blir en segergest, sedan river de snabbt banan för att bygga nytt och prova igen.

Programmerar med surfplattor

Vincent Malm och Ivan Lundin går i trean och håller på att programmera en liten robot på hjul. De har fått den att köra framåt och backa och med hjälp av en surfplatta håller de på att välja ljud till roboten.

– Det finns fler ljud, säger Ivan Lundin.

– Den ska vara galen, säger Vincent Malm.

Programmeringen blir mer och mer avancerad för varje årskurs. De äldsta eleverna får både bygga och programmera egna robotar och lär sig på så vis både matematik och teknik.  Skolan använder även programmeringen i den vardagliga undervisningen.

– När de redovisar kan de göra en interaktiv saga på paddan till exempel, säger Annika Lundholm-Bergström.