För att öka film- och kulturintresset bland ungdomar i Ekerö kommun kommer sjundeklassarna att ha skolbio med medföljande diskussioner på schemat en gång per år. Det är ett nytt projekt som startats på initiativ från elever från Tappströmsskolans biblioteksråd.

– Man känner naturligtvis en stolthet över eleverna och det är ett tecken på att vi som skola har lyckats. Det är jätteroligt att eleverna tar initiativ till att skapa och driva sina egna projekt, säger skolans rektor Fredrik Jarny.

– Vi vuxna har som uppgift att inte kväva elevernas tankar och driv utan vi måste låta dem flyga.

Ska ta in filmpedagoger

Projektet är i startgroparna, och än så länge har två klasser fått se filmen "The Peanut Butter Falcon". Nu i början sker diskussionerna mellan eleverna och deras lärare men planen är att ta in filmpedagoger för att utveckla diskussionerna och elevernas intresse för film.

– Det känns mycket bra att vi kommit igång med skolbion. Försök med skolbio har gjorts tidigare men det har inte lyckats bli återkommande varje år, säger projektledaren Philip Sidenholm.

– Sen är det kul att det är ett elevinitiativ. Detta är bara början för skolbion som kommer fortsätta finnas och utvecklas under många år.

Filmen valdes av biblioteksrådet på Tappströmsskolan men i framtiden ska fler elever få vara med och välja vilken film som ska visas på biografen berättar Philip Sidenholm.