Det popuära, rosa flygplanet har blivit rött och blått och fräschats upp. Foto: Märta Lefvert

Alla bjuds in att fira Flygplansparkens lyft

Den 25 augusti firas Parkernas dag runt om i Stockholm. I Bredäng invigs Flygplansparken, som fått ett rejält lyft. Det blir musik, gratis fika, ansiktsmålning, pyssel och tal av politiker.

  • Publicerad 09:45, 15 aug 2018

Stora delar av Flygplansparken är fortfarande inhägnad. Innanför staketen lockar inte minst det populära flygplanet, som har bytt färg från rosa till rött och blått.

Den 25 augusti ska stängslen vara borta. Då invigs parken, klockan 11 till 15. Klockan 13 är politikerna på plats: stadsdelsnämndens ordförande Lorena Delgado (V) och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). De ska klippa invigningsbandet och kommer säkert också att säga några ord om den medborgarbudget, som ledde fram till rustningen av den omtyckta men slitna parken.

Spännande klätterhus med rutschbanor.

Genom medborgarbudgeten fick Bredängsborna vara med och bestämma om hur parken skulle fräschas upp, genom att komma med förslag och och sedan rösta bland dem.

Processen startade hösten 2016 och två år senare är parken alltså klar, med nya gräsmattor, träd och blommande växter. Flygplanet har fräschats upp och många nya lekredskap är på plats – klätterhus med rutschbanor, ett utsiktstorn, en klätterskog med insekter och fåglar, studsmattor,  gungor och en rymdkapsel, till exempel. Temat är Upp i luften.

På toppen av klätterskogens träd finns både insekter och fåglar.

För vuxna som vill ta det lugnt finns bord och bänkar, både i det fria och under ett regnskydd. Solstolar och grill finns också.

Under Parkernas dag får alla som vill göra vimplar att dekorera Gröna stugan med. Det blir också ansiktsmålning, för de små. För musiken står en dj från mötesplatsen Unga station/Station 13 Fryshuset. Gratis fika bjuds det också – saft, bulle och kaffe.

Varma dagar är det skönt med duschar.

Om det regnar eller solen gassar för mycket kan man sitta under tak.

En annan park som snart ska få ett lyft är Vårbergstoppen. Också där firas Parkernas dag, klockan12 –16. Där får besökarna ta del av arbetet med att göra Vårbergstoppen till en stadsdelspark. Landskapsarkitekter, projektledare och stadsdelens parkingenjör berättar och svarar på frågor. Dessutom finns chansen att bli ”inlövad” iRoberto Peyres konstverk gjort av viskande och spelande lövskepnader.

Saft, kaffe och bulle serveras även på Vårbergstoppen, för alla fikasugna.

Skinande röd cykelkarusell i Flygplansparken.

Insekt på väg upp för ett av klätterskogens träd. På toppen spanar en fågel.

Fakta

Parkernas dag firas den 25 augusti

I Skärholmens stadsdel firas Parkernas dag på två platser:

I Flygplansparken i Bredäng (Gröna stugans väg) kl 11–15.

På Vårbergstoppen i Vårberg, kl 12–16.

Gratis fika (saft, kaffe och bullar) bjuds på båda platserna.

På Stockholms stads webbsida finns information om andra firanden av Parkernas dag runt om i staden.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre