LIKA. De nya reglerna innebär att alla barn har rätt till mer pedagogisk tid i förskolan. Foto: Mostphotos

Alla barn får rätt till 25 timmar i förskolan

Barn till föräldralediga i Huddinge har tidigare bara haft rätt till 15 timmars förskola – hälften så mycket som i Stockholms stad. Men nu ska det bli ändring.

  • Publicerad 05:15, 24 feb 2021

Från och med den 1 mars erbjuds alla barn i Huddinge oavsett förälderns sysselsättning 25 timmar i veckan på förskolan.

Tidigare har barn till föräldralediga i Huddinge fått välja på 15 timmars förskola i veckan eller 25 timmars förskola om de inte nyttjat förskolan under loven.

– När det här har prövats juridiskt har det visat att kommuner inte har rätt att fördela timmarna mellan veckor på det sättet, säger Tomas Selin (C), ordförande i förskolenämnden.

Regeländringen införs också för att alla barn ska få likvärdiga förutsättningar till lärande. Dessutom har reglerna varit krångliga och otydliga. Nu blir det mer lättförståeligt och lika för alla.

Börjar gälla i mars

I Stockholms län är det bara Huddinge och Sollentuna som som haft ett så lågt antal timmar för barn till föräldralediga.

I Stockholm har barn till föräldralediga haft rätt till 30 timmars förskola – varför har Huddinge haft så få antal timmar?

– Det är resultatet av tidigare politiska förhandlingar. Men det är bara omkring 200 barn som haft 15 timmar, de flesta har haft 25 timmar men inte nyttjat förskolan på loven.

Hur ska ändringen finansieras?

– Vi bedömer att det ryms inom budgeten.

Beslutet om de nya reglerna fattades av kommunfullmäktige den 8 februari.