Seniorboenden ska bli träffar för äldre i hela stadsdelen där man får träffa människor. Foto: Ulrika Lind

Alla äldre välkomna till nya aktivitetscenter

Många seniorboenden ska bli träffplatser för äldre i hela stadsdelarna. Dessutom ska mindre pensionärsföreningar få mer pengar i bidrag. – De fyller ett otroligt viktigt syfte och når grupper som Stockholms stad annars har svårt att nå, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom.

  • Publicerad 13:09, 5 okt 2017

Det är i nästa års budget som den styrande majoriteten vill satsa mer på sociala aktiviteter för äldre stockholmare. Konkret kommer man att bygga så kallade aktivitetscenter i så många kommunala seniorboenden som möjligt i Stockholm. Dessa center blir en mötesplats där man kommer att kunna träffa människor, delta i olika aktiviteter och käka tillsammans med andra.

– Vi satsar 36 miljoner på höjd service i våra seniorboenden eftersom jag vill att de ska mer lika som servicehusen var på 80- och 90-talen. Det ska vara personal på plats under större delen av dagarna och finnas en social samvaro och med gemensamma måltider, säger Clara Lindblom (V), äldre och personalborgarråd.

Alla får komma

Det finns redan en rad öppna träffpunkter för äldre i stan, men dessa nya aktivitetscenter ska bara ligga i samma lokaler som seniorboendena. Det är dock inte bara hyresgästerna som får tillgång till detta, utan alla äldre i stadsdelen ska vara välkomna. Som mest kan 19 boenden utvecklas och redan under hösten börjar arbetet med att fixas 7 av dessa.

Majoriteten lovar också att öka bidraget till ideella pensionärsföreningar, från elva miljoner till tolv miljoner kronor. Detta kommer till exempel att röra de föreningar som har särskilda språk och kulturinriktningar, som Judiska församlingen och Polska seniorcentret. Men även Äldrekontakt som ordnar träffar för äldre människor berörs.

– Det blir inte till de större paraplyföreningarna som PRO eller SPF eftersom de fick mer pengar i 2017 års budget. Nu blir det mer till mindre grupper som fyller ett otroligt viktigt syfte med fysiska träffar och socialsamvaro. De når grupper som Stockholm stad annars har svårt att nå, säger Clara Lindblom.

Fakta

Här blir det aktivitetscenter

Här är det bestämt att det blir aktivitetscenter:

✔️Hässelgårdens seniorbostäder, Hässelby-Vällingby

✔️Fästmansoffans seniorbostäder, Hässelby-Vällingby

✔️Hammarbyhöjdens seniorboenden, Enskede-Årsta-Vantör

✔️Skärholmens seniorbostäder, Skärholmen

✔️Tantos seniorbostäder, Södermalm

✔️Tranebergs seniorbostäder, Bromma

✔️Vädurens seniorbostäder, Norrmalm (centret kommer endast vara öppet för boende pga för små lokaler)

Här finns Micasa övriga seniorboenden i staden, men det är inte klart om dessa får center:

✔️Akallas seniorbostäder, Kista

✔️Långbrobergs seniorbostäder, Älvsjö

✔️Axelbergs seniorbostäder, Hägersten

✔️Malsätras seniorbostäder, Skärholmen

✔️Måsholmens seniorbostäder, Skärholmen

✔️Palsternackans seniorbostäder, Enskede

✔️Riddarsporrens seniorsbostäder, Norrmalm

✔️Rios seniorbostäder, Östermalm

✔️Rågsveds seniorbostäder, Rågsved

✔️Reimersuddes seniorbostäder, Södermalm

✔️Tunets seniorbostäder, Bromma

✔️Vallörtens, seniorbostäder, Hässelby

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre