Foto: Pekka Pääkkö

All världens mat möts hos Food

  • Publicerad 09:31, 29 sep 2014

Det här är ett ställe med hjärta, konstaterar Gourmé och Gourmand när de avnjutit en måltid på den lilla restaurangen Food.

– Den där rödingen var bland det godaste jag har ätit. Fisk, kål, jordärtskocka, svamp och sidfläsk. Vilka smaker! säger Gourmand.

Food på Runebergsgatan är svårplacerad. Köket vägrar inrätta sig i någon av de gängse kategorierna. Menyn är föredömligt kort och byts så gott som varje vecka. Just den här veckan rymmer den nordafrikanskt, asiatiskt, sydamerikanskt, franskt och spanskt.

Lokalen känns otypisk för Östermalm. Inredningen är enkel som på ett kafé och stämningen uppsluppen, om än lite för stimmig i Gourmés smak.

– Måste musiken vara på så hög volym, muttrade han när de fick sitt bord några timmar tidigare.

– Jag blir inte klok på det här stället. Är det en slags kvarterskrog med klass? frågade Gourmand och försökte analysera de andra gästerna utan större framgång.

Förrätterna satte nivån. Crab springrolls (115 kronor) – små friterade vårrullar fyllda med krabba, syrad vitkål och koriander var naggande goda. Till dem en sötsalt dipp. Gourmé valde en halstrad råbiff på kalv (115 kronor) – en läcker anrättning med smetana, sikrom och en sallad på äpple och krasse till. Det malda köttet hade rörts ihop med hackad kapris, cornichoner och senap, som gav både smak och krisp. Köttfärspucken var hastigt brynt, vilket förhöjde hela upplevelsen med ytterligare en dimension på smaken.

Huvudrätterna fortsatte i samma höga standard. Gourmés lamm chermoula (215 kronor) är lammkött i en syrlig och kryddstark, nordafrikansk marinad. Köttet serveras med en söt tomat­ragu med pärlcouscous och en sallad på förvälld fänkål. Men tomatröran var nästan sliskigt söt och Gourmé undrade lite var sötman kommer från.

– Det känns inte naturligt, sa han.

Gourmands ångade röding (215 kronor) var kvällens klarast lysande stjärna. Fisken var saftig och smakrik, upplagd på en bädd av mörka smaker: jordärtskockskräm, smörstekt svartkål, shiitakesvamp och sidfläsk. Smakerna lirade otroligt fint ihop och Gourmand hade svårt att behärska sig.

– Jag har inte stött på den här kombinationen förut. Det här måste jag prova att göra hemma, säger han och jublar.

Gourmand valde crema catalana (85 kronor) till efterätt – den spanska versionen av crème brulée som kryddas med apelsin istället för vanilj. Locket av bränt socker knaprar gott och krämen var mild och god.

Gourmés kanderade magnaost (85 kronor) var inte lika lyckad. En kul idé, att strö lite socker över och smälta med gasolbrännare, men osten var för stark i smaken, åtminstone för de här två gästerna. Den reducerade såsen på rödvin och bär passar utmärkt till, liksom de söta stekta päronskivorna. Men kocken har valt en jämtländsk blåmögelost som det är lite för bra krut i.

Men det sammantagna intrycket är bra, konstaterar vännerna .

– Det här är ett ställe som jag kommer tillbaka till, säger Gourmand.

Jag har inte stött på den här kombinationen förut. Det här måste jag prova att göra hemma.

Fakta

Food

Kök: Vällagad och prisvärd mat utan särskild inriktning.

Miljö: Kafékänsla, avslappnat om än lite stimmigt.

Pris: Varmrätter 179–215 kronor.

Visa merVisa mindre

Fakta

Foto: Pekka Pääkkö