"För krånglig". Det blir utlåtandet när Mitt i låter några Tantobesökare testa alkomätare. Foto: Matilda Klar

Alkomätare ska förhindra fyllebad

Varannan person som drunknar i Sverige har alkohol i blodet. Nu ska Trygg-Hansa placera ut alkomätare vid Tantobadet och Hornsbergs strand för att fler ska tänka till innan de fyllebadar.

 • Publicerad 06:29, 16 jun 2017

Regnet har nyss vräkt ner men Tanto har inte hunnit tömmas på folk och en grupp vänner sätter sig på klippan vid badet.

Vid Trygg-Hansas livboj finns sedan i dag även en alkomätare. Vännerna på klippan tycker att det är bra. Det gör även Michaela Broo, som bor granne med Tanto.

– Det är en bra idé. Det är väldigt stökigt här ofta, säger hon.

”Det vi vill är att man ska tänka till en extra sväng innan man badar”

Statistik från Svenska Livräddningssällskapet visar att varannan person som drunknar i Sverige har alkohol i blodet. Dessutom visar en ny undersökning från Trygg-Hansa att fler än varannan person minst en gång druckit alkohol och sedan badat.

Det är därför som försäkringsbolageti går, torsdag, placerade ut alkomätare vid Tantobadets klippa och vid Piren i Hornsbergs strand.

– Det vi vill är att man ska tänka till en extra sväng innan man badar. Och att uppmärksamma att det faktiskt är farligt att bada när du har druckit alkohol, säger Alexandra Gahnström, talesperson vad gäller vattensäkerhet på Trygg-Hansa.

Mycket fest på de utvalda baden

Stockholmsbaden är först ut med de så kallade alkobojarna. Fram till på onsdag ska totalt ytterligare 9 platser få varsin alkoboj, bland andra Tylösand och Visby.

– Vi har valt platser där det är mest fest. På platserna i Stockholm så rör det sig mycket människor och vi vet att det är ställen där man också dricker, säger Alexandra Gahnström.

Alkomätarens betyg: krånglig

I lådan på stolpen finns två alkomätare, som kopplas in i mobilen. Den som vill testa måste ladda ner en app på telefonen och sedan blåsa, med munnen 2,5 centimeter från mätaren. När Mitt i låter några Tantobesökare testa mätaren så tar det en stund och det är svårt att hålla mätaren på bra avstånd – snöret som mätaren sitter fast i är kort. Det blir ett enhälligt utlåtande – krångligt.

Fakta

1 av 3 tycker att det är okej att bada berusad

38 procent av de som tillfrågats tycker att det är okej att dricka alkohol i anslutning till bad. Fler män än kvinnor tycker att det är okej.

 Att dricka mer än 2 glas och sedan bada går bra enligt 25 procent av de som svarat att de tycker man kan bada med alkohol i kroppen.

39 procent har någon gång druckit alkohol och sedan badat.

81 procent skulle alltid eller ibland be någon de känner som druckit alkohol att låta bli att bada.

Undersökningen har gjorts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa och totalt har drygt tusen personer svarat på frågorna.

Källa: Trygg-Hansa
Visa merVisa mindre

Fakta

Här ska alkomätare finnas

 • Tanto, Stockholm
 • Hornsbergs strand, Stockholm
 • Ribersborg, Malmö
 • Tylösand, Halmstad
 • Böda Sand, Öland
 • Kallis, Gotland
 • Askimsbadet, GöteborgSjön Glan, Norrköping
 • Lyssnaängsbadet, Uppsala
 • Lögastrand, Västerås
 • Bettnesands Havsbad, Umeå
 • Sufbukten, Östersund
Källa: Trygg-Hansa