Här visar Alireza filmen där han konfronterar två inbrottstjuvar i garaget. Foto: Christian Johansson

Alireza fångade inbrottstjuvarna på film

Alireza stoppade två maskerade män som var på väg att göra inbrott i bilar i garaget. Trots att han upplevde situationen som hotfull uppmanar han nu fler att ta mod till sig i liknande situationer. – Samhället måste våga stå upp mot de kriminella, annars tar de över.

  • Publicerad 12:22, 2 maj 2017

Bromma har haft stora problem med stölder ur bilar och stölder av bildelar, som rattar eller airbags. Inledningen av 2017 var relativt lugn i sammanhanget, men i mars fullkomligt exploderade antalet anmälda brott – från 27 respektive 31 i januari och februari till 91 i mars, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Men det är inte alltid tjuvarna lyckas.

Alireza Etemadi skrämde bort maskerade rånare från garage.

I början av april försökte två maskerade män göra inbrott i bilar i ett garage under ett flerbostadshus vid Brommaplan. Men Alireza Etemadi, 62, som bor i huset, skrämde bort dem.

– Jag kom ut från hissen i bottenplan och såg två män med någon sorts maskering för ansiktet och med stora väskor, så jag förstod direkt att något var fel. När jag kom in i garaget var de precis på väg att slå in rutan på min bil, säger han.

När han konfronterade tjuvarna hävdade de att de var inspektörer som var där för att titta till garaget.

– Situationen var löjlig. Där stod två vuxna män med maskering för ansiktet och hävdade att de var inspektörer. När jag påpekade det blev de arga och började hota mig, berättar Alireza.

I det efterföljande scenariot uppstod tumult. Alireza tog upp sin mobiltelefon och började fotografera och filma männen, som då hotade honom till livet.

I en mobilfilm, som Mitt i har tagit del av, ser man hur en av männen vänder sig om, säger ”vad håller du på med”, och går mot Alireza.

– Han försökte slå mig och ta min mobil, men jag bröt mig loss och sprang bort en bit. Sedan försvann de, säger han.

Trots att han kände sig hotad tycker han att fler borde våga göra som honom i liknande situationer.

Alireza Etemadi visar videoklippet som han lyckades filma med sin mobilkamera.

– Vi svenskar är för fega och vänder ryggen till i stället för att konfrontera. Jag har bott i Sverige i 35 år, men hade innan det upplevt krig i Iran under ett styre av en diktator som dödade folk som inte tyckte som honom. Där snackar vi riktig fara. Två svenska inbrottstjuvar borde inte skrämma någon, säger han.

– Vi lever i en tid där polisen inte har resurser att ingripa på samma sätt som förr. Kriminalitet och terror tar över allt mer, och då gäller det att samhället vågar stå upp och visa att man inte låter sig skrämmas.

Men Alirezas agerande är inte riskfritt. Polisen i Bromma påpekar att det finns oförutsägbara risker som skulle kunna göra hans agerande rent livsfarligt. Lena Törnblom Löfquist, kommunpolis i Bromma, tycker att balansgången mellan civilkurage och fara är svår.

– Vårt samhälle bygger till viss del på att människor måste ha civilkurage. Det är ett problem att människor i dag känner sig skrämda så till en grad att de kanske inte vågar vittna eller anmäla ett brott – det skapar ett hot mot vår rättssäkerhet. Men samtidigt ska man inte utsätta sig själv för livsfara.

Vad tycker du om Alirezas agerande i det här fallet?

– Om han var ensam i ett garage med två maskerade personer kanske han utsatte sig för fara. I ett sådant läge vet man inte heller om de bär vapen eller är drogpåverkade. Nu gick det bra och han lyckades uppenbarligen skrämma bort tjuvarna, så all cred till honom. Men vad hade man sagt om något gått snett?

Så ni skulle inte uppmana folk att ingripa på det sättet?

– Vi rekommenderar aldrig att man frontar kriminella på ett sätt som kan innebära fara för en själv. I 99 fall av 100 räcker det dessutom visa att man upptäckt förövarna, säger Lena Törnblom Löfquist.

Händelsen i garaget vid Brommaplan har polisanmälts, och det pågår en utredning om olaga hot och olaga intrång. Alirezas bilder och filmer kan vara avgörande.

– Är männen kända sedan tidigare kanske vi känner igen signalement i form av kläder, gångstil eller röster, säger Lena Törnblom Löfquist.

Männen fångades också på övervakningskameror som bostadsrättsföreningen placerat ut vid fastighetens ingångar, och nu kommer ännu fler kameror att sättas upp.