Tommy när han återförenades med Alina 9/12, och jägaren Tomas Westman som fann henne. Foto: Läsarbild Helena Lagerroos

Alina hittades efter stort uppbåd på Bogesund

Med skallgång, sökhundar, drönare och värmekamera letade frivilliga efter Tommy Hallbergs försvunna hund Alina. Till slut – efter åtta dagar – hittades hon. – Vi är trötta men lyckliga bägge två, säger han.

  • Publicerad 14:42, 12 dec 2018

När Danderydsbon Tommy Hallberg vaknade i söndags, efter att utmattad ha sovit i fjorton timmar, hade han fått ett sms. Texten löd: ”Jag har din hund”.

– Jag bara rös, säger han.

Då hade familjens mellanpinscher Alina varit borta i åtta dagar – åtta dagar fyllda av letande från morgon till kväll.

Försvann på promenaden

Alina försvann på den sedvanliga lördagspromenaden vid Bogesunds slott i Vaxholm. Plötsligt slet hon sig och sprang till skogs.

– Hon brukar komma tillbaka när man ropar, men det gjorde hon inte den här gången, berättar Tommy.

Det var en konstig känsla att åka hem utan hund

Tommy Hallberg

De letade i flera timmar, hämtade hjälp, men när mörkret föll var Alina fortfarande borta.

– Det var en konstig känsla att åka hem utan hund.

När Tommy kom hem la han ut en efterlysning på Facebook och dagen därpå åkte han tillbaka till  Bogesund. Till hans förvåning stod då femton frivilliga på parkeringen vid slottet och väntade på att få hjälpa till.

Och sökandet växte. Orienteringsklubben ryckte in, Brukshundsklubben ställde upp och det gjorde även jaktlaget på Bogesund. Överallt mötte Tommy folk som letade.

Många frivilliga

– Totalt hela veckan var det nog 200 personer som hjälpte till. En kille hade en drönare och letade, men det var för dåligt väder. En annan hämtade en kanot och sökte med pannlampa längs hela kustlinjen. Vi tänkte att hon kanske hade ramlat i sjön.

Eftersom Alina hade ett långt koppel när hon försvann trodde de flesta att hon inte kommit så långt utan fastnat någonstans ganska nära slottet. Men trots både värmekamera, skallgång och flera sökhundar gick hon inte att hitta.

På lördagen helgen efter Alinas försvinnande var Tommy helt utmattad efter att ha letat varje dag hela veckan, från åtta på morgonen till halvfyra på eftermiddagen.

– Jag kände att nu orkar jag inte mer. Det fanns ingen mer energi. Men andra fortsatte leta.

När han la sig på kvällen slog han av ljudet på telefonen. Därför såg han inte sms:et förrän fjorton timmar senare när han vaknade igen.

Låg i vassen

– Jag förstod inte först. Jag trodde att de bara sett henne och frågade därför ”Är hon kvar?”. Då sa de ”VI har din hund, den sitter i bilen”.

Alina hade hittats av en jägare. Men inte nära Bogesunds skott utan långt därifrån, i den täta vassen i Tenö ett par kilometer bort.

– Mina hundar markerade att det var något inne i vassen. När jag gick in fick jag se den orangea spårlinan som hade fastnat, berättar Tomas Westman från Vallentuna, som fann Alina.

– Man var ju lite orolig när man klev in. Jag var beredd på att se en död hund.

–Hon låg en halvmeter från vattnet och var jättetyst. Men hon tittade upp och viftade på svansen!

Tacksam för all hjälp

Nu är Alina tryggt hemma Danderyd igen. Enligt Tommy har hon tappat runt två av sina 17 kilo.

– Efter omständigheterna mår hon bra. Hon har inga skador överhuvudtaget. Hon är mycket nöjd med att vara hemma. Jag är glad som tusan att hon kommit hem, säger Tommy.

Han lär inte glömma all hjälp han fått:

– Det har varit en otrolig grej. Stödet, all kärlek och all energi jag fått av alla har varit ovärderlig. Det hade varit tröstlöst att bara leta själv – man orkar inte. I framtiden kommer vi att hjälpa andra.