Cecilia Högström, kontaktsekreterare på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning. Foto: Läsarbild Stefanie Stenvall

Alikalay är engagerad i många unga i Järva

Mohammed ”Alikalay” Aden är inte bara målvakt i Kista Galaxy utan även en av Husbys eldsjälar som jobbar för barn och ungdomar i området. Förutom att han jobbar som elevassistent och på fritidsgård är han även kontaktperson för en ung person.

  • Publicerad 15:34, 20 jun 2017

– En kontaktperson kan spela en viktig roll för en ung person. Det handlar om att vara ett komplement till nuvarande familj eller nätverk under en period, säger Cecilia Högström, kontaktsekreterare på socialtjänsten i Rinkeby-Kista.

Verksamheten med kontaktpersoner är inte specifik för Rinkeby-Kista utan finns i hela Stockholms stad.

– Vi behöver alltid fler. Vi är noga med att det ska bli en bra matchning, det är jätteviktigt att man funkar bra ihop så man når målen som vi satt upp. Det kan till exempel vara att barnet ska komma igång och träna eller att motiveras till skolgången, säger Cecilia Högström.

Alikalay en av stadens kontaktpersoner

Mohammed ”Alikalay” Aden är en av stadsdelens kontaktpersoner. Han har varit kontaktperson för en ung kille i ett år.

Även jobbmässigt är han engagerad i stadsdelens ungdomar. Han jobbar som elevassistent på Husbygårdsskolan och på kvällstid jobbar han på Husby ungdomsgård.

– Jag har jobbat med ungdomar så länge jag kan minnas nästan, säger Alikalay.

Det var en kollega på ungdomsgården som också är kontaktperson som tipsade honom om verksamheten. Nu träffar han ”sin ungdom”  minst två dagar i veckan.

– Det har fungerat bra. Vi gör allt från att träna tillsammans till att gå ut och äta eller gå på bio. Ibland ses vi bara för att snacka, säger han.

Har alltid velat jobba med ungdomar

Alikalay studerade olika kurser på högskolan en tid, men redan då kände han att det var ungdomar han skulle jobba med.

– Jag vill hjälpa ungdomar från området. När jag växte upp fanns det alltid äldre som hjälpte oss yngre. Vi lever i en hårdare miljö nu, men jag och mina kompisar försöker ta efter den traditionen att hjälpa till för att göra området bättre, säger Alikalay.

Enligt Cecilia Högström är de flesta som erbjuds kontaktpersoner 14-15 år.

– En kontaktperson blir en extravuxen som kan hjälpa till att skapa mål och drömmar om framtiden, säger hon.