Alice Lundberg och Millie Lövgren gjorde en affisch som både är snygg och informativ. Foto: Leonardo Vidal

Alice och Millie vann "Nobelpris" i dag

Med en snygg och upplysande affisch tog Alice Lundberg och Millie Lövgren på Rosendalsskolan i dag hem pris Nobelprismuseets projekt Stjärnjakten.

  • Publicerad 20:37, 12 feb 2021

Sedan förra året har de närstuderat sajten worldwide telescope för att leta efter filament, så kallade bubblor och stjärnor. De har sedan rapporterat vidare sina iakttagelser till forskare på Chalmers så att de i sin tur ska kunna öka sin förståelse för hur och var stjärnor uppstår.

Alice Lundberg, som är lockad av att själv bli forskare, tyckte att uppgiften var rolig.

– Men det var lätt att göra fel, många småsaker att hålla reda på. Då fick man göra om, det var lite pilligt, säger Millie Lövgren, som funderar på att bli advokat.

En viktig del i arbetet var att göra en affisch som så snyggt och begripligt som möjligt förmedlade vad de kommit fram till.

I dag fick Alice Lundbergs och Millie Lövgrens ta emot pris av Nobelprismuseet. Deras affisch vann när de elever som varit med i Stjärnjakten röstade om vilken som var bäst.

Nu har klass 8 B fått 2 000 kronor till klasskassan. Alice Lundberg och Millie Lövgren får, när coronarestriktionerna tillåter, åka på studiebesök till forskarna på Chalmers.

Forskarhjälpen

Sedan tio år tillbaka har Nobelprismuseet fört samman högstadieelever och lärare med etablerade forskare. Temat i år kallades Stjärnjakten.

Eleverna får hjälpa till att söka grundfakta som forskarna sedan kan använda i sitt arbete.

Sedan får eleverna sammanfatta sitt arbete på affischer som ska formges så att informationen blir lätt att ta till sig. Affischen ska vara snygg att se på och en utgångspunkt när eleverna presenterar sina resultat på avslutskonferensen.

Tre pris delas ut: Juryns pris, forskarnas pris och elevernas pris.

Visa merVisa mindre