Alice låg på sjukhus – väcktes av sänggrannens kön

Alice blev sexuellt ofredad av en annan patient när hon låg inlagd på Karolinska universitetssjukhuset i Solna förra veckan. Hon säger till Mitt i att personalen inte verkade ha rutiner för hur de skulle hantera händelsen.

  • Publicerad 13:56, 2 okt 2018

Det var förra lördagen som 21-åriga Sollentunabon Alice, som egentligen heter något annat, åkte in akut på grund av ett krampanfall. Hon flyttades till neurologmottagningen måndagen därefter och fick dela rum med en manlig patient i övre medelåldern.

Han bad hela tiden om att få ha dörren stängd, något hon inte reflekterade över så mycket just då för att hon var så trött, men i efterhand hade hon helst sett att den var öppen då hon låg inne för krampobservation.

Han har hela sitt kön mot mitt ansikte

Alice

Vaknar av att han står vid sängen

Hon var utmattad efter narkosen och medicineringen och somnade tidigt. Vid halv elva-tiden på kvällen vaknade hon av att mannen stod vid hennes säng.

– Han har hela sitt kön mot mitt ansikte. Jag är svag, har dropp och grindarna på sängen är uppe. Jag försöker sträcka mig efter larmknappen, men han slår undan min hand och frågar om jag kan suga av honom.

Till slut nådde hon larmknappen, och personalen som snabbt var på plats förde mannen till hans säng och hjälpte henne ut ur rummet. 

– Jag gråter och är i chock men lyckas berätta vad som har hänt. De säger att de ska avvakta med att anmäla eller ringa polisen tills nästa dag när chefen är på plats, men för mig känns det absurt, det här kan inte vänta. 

Personalen trodde att hon skulle kunna somna, men Alice var alldeles för upprörd och ringde sin pappa som kom direkt och ringde polisen.

JO utreder mixade salar på Karolinska

Alice heter egentligen något annat. Foto: Åsa Sommarström

Hur kan personalen låta mig dela rum med honom när de visste om det?

Efter att polisen förhört henne och den manlige patienten fick hon förklaringen att mannens sjukdomstillstånd kunde ligga till grund för hans beteende.

– Hur kan personalen låta mig dela rum med honom när de visste om det? Och varför gick de med på att dörren till rummet skulle vara stängd? Något sånt här ska inte kunna hända när man är som mest utsatt, säger Alice.

Alice informerades om att en incidentrapport skulle skrivas, men när hon i efterhand begärde ut den fanns den inte.

Har gjort en avvikelserapport

Karolinska universitetssjukhuset svarar att de följer sina rutiner och har gjort en avvikelserapport, men vill inte kommentera händelsen ytterligare under pågående polisutredning.

Utifrån rapporten och händelseanalysen ska de ta ett beslut om en IVO-anmälan ska upprättas eller ej.

På frågan om det hör till rutinerna att kvinnor och män får dela rum på avdelningen svarar sjukhusets presstjänst att det finns en policy att män och kvinnor kan dela rum under vissa förutsättningar. De vill inte kommentera förutsättningarna i detta fall.

Händelsen utreds

En förundersökning om sexuellt ofredande har inletts och polisen jobbar med att förhöra inblandade personer. Polisen vill i nuläget inte kommentera den misstänktes hälsotillstånd eller vad som ligger bakom händelsen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så drabbas ridskolan av inflationen

Nyheter Kan tvingas höja avgiften: "Känns riktigt jobbigt" Dyrare el, diesel och foder – för Överby ridskola har inflationen lett till mörka orosmoln på ridskolans himmel."Vi är beroende av det mesta som ökat, vi är ganska utsatta", säger Lena Wiman,...fredag 12/8 16:12

Flicka föll från balkong – skulle spela in Tiktok-video

Nyheter Oklart skadeläge En flicka har fallit från en balkong på tredje våningen. Hon har själv uppgett att hon skulle spela in en Tiktok-video.torsdag 11/8 9:10