Lilla Alice är född hemma i villan i Kallhäll. Foto: Pekka Pääkkö

Alice föddes hemma i badrummet

När Caspar och Linda skulle få sitt andra barn bestämde de sig för att föda hemma i lugn och ro. Nu har lilla Alice kommit. – Vi kunde inte ha haft en bättre förlossning, säger Linda.

  • Publicerad 07:50, 29 maj 2018

De ville slippa stressen att ta sig in till BB när det var dags, och beslöt sig för att föda hemma i lugn och ro.

Och så blev det.

När lilla Alice kom till världen den 3 maj hade mamma Linda tagit ett bad, slumrat en stund, och sedan var det dags.

– Vi kunde inte ha haft en bättre förlossning, säger hon.

Nu är de en familj på fyra i villan i Kallhäll. Pappa Caspar bär runt på Alice mellan amningarna.

”Ge bäbis till pappa”

Då passar Linda på att leka med storebror, 2,5, som ännu inte tycker att det är någon riktig ”hit”, även om han säger att det är kul att ”ha bäbis hemma”.

– Det är nästan det svåraste nu, att få balans och att han inte ska känna sig bortglömd. Han brukar säga ”ge bäbis till pappa” så att vi kan leka, säger Linda.

Nu är de fyra i familjen.

Anledningen till att Caspar och Linda valde att föda hemma var att BB Sophia, som de var mycket nöjda med, har stängt. De ville inte bli hänvisade till vilket sjukhus som helst, och inte stressa iväg i bil.

Mitt i berättade om familjen i februari, sedan statistik visat att antalet hemförlossningar ökat.

Sedan 2002 betalar landstinget för barnmorskor som assisterar vid hemförlossningar. Tre hembarnmorskor ”har jour” för varje födande kvinna, varav två ska vara på plats vid förlossningen. Förra året ansökte 76 kvinnor om att få föda i hemmet.

De kvinnor som beviljas hemförlossning ska vara omföderskor, med problemfri gravidet och inga tecken på komplikationer.

Caspars och Lindas barnmorskor blev inringda klockan 02 på natten. Det blev även  mormor och morfar, som kom och hämtade en sovande blivande storebror.

Barnmorskorna ville inte störa

Barnmorskorna föreslog att Linda skulle ta ett bad för att slappna av, och gav akupressur mot smärtorna.

– De höll sig i bakgrunden, och kollade inte hjärtljud eller hur mycket jag var öppen om jag inte bad om det. Jag tror de ville störa processen så lite som möjligt, säger hon.

När krystvärkarna kom stod Linda på knä mot en stol på en madrass i badrummet, och Caspar stod bakom och tog emot barnet.

– Först såg jag ögonen, näsan, överläppen. Sedan hjälpte en barnmorska till så att hela huvudet kom ut. Och så kom hela hon, säger Caspar.

Linda tog ett bad, lade sig sedan på en madrass i badrummet, och efter en tupplur var det dags.

Då var klockan 08.10. 3 700 gram bäbis hade sett dagens ljus, och föräldrarna kunde pusta ut – i sitt eget hem.

– Det var nästan det som var det bästa med att föda hemma, att man hade sitt kök, sitt sovrum, vi behövde inte packa väskan och ge oss iväg sedan, säger Caspar.

Vill bestämma över sin kropp

För Linda har det också varit viktigt att ha kontroll över sin förlossning.

– Att man har kraften och förtroendet för sig själv och sin kropp. Att föda hemma är inte för alla, men för väldigt många. Det handlar om att som kvinna ha rätt att bestämma över sin egen kropp.

Fakta

Barnmorska är ett gammalt yrke

Barnmorska torde vara ett av världens äldsta yrken. På föreningen Föda hemmas blogg finns en historik över yrket, som berättar att de kallades jordemödrar och ofta hade kunskap om olika örter och mediciner, kanske även om fosterfördrivande och preventiva medel.

Men kyrkan och staten ville ha kontroll över kvinnorna. I en kyrkoordning 1571 befalldes jordemödrarna att rapportera alla födda barn till kyrkan, även de som föddes utom äktenskapet, vilket på den tiden var brottsligt.

Många jordemödrar avrättades under 1600-talets häxförföljelser.

År 1777 kom det första ”Reglementet för barnmorskor” som bland annat gällde utbildning.

1752 uppläts två platser på Serafimerlasarettet för fattiga barnaföderskor som inte hade något hem att föda i. Senare inrättades ett allmänt barnbördshus. Det var dock ett fåtal kvinnor som använde sig av det. Staden betalade barnmorskan lön vid hemförlossningar om kvinnan hade ett hem att föda i.

1870 föddes nio av tio barn i hemmet. Femtio år senare var siffran 15 procent. Staden hade slutat betala för hembarnmorskor, medan det var gratis att föda på sjukhus.

Under 1800-talet blev barnsängsfeber vanligt. Läkarna gick från dissektionsrummet till att förlösa kvinnor utan att tvätta händerna och bakterier spreds. Mödrar dog i barnsäng, och spädbarnsdödligheten var hög.

Numera hör Sverige till de länder där spädbarnsdödligheten är låg. Antalet spädbarn som dog innan de fyllt ett år var 2,5 per tusen levande födda 2016, visar siffror från Folkhälsomyndigheten.

Globalt har spädbarnsdödligheten minskat från 63 till 32 per tusen levande födda under 1990–2015, vilket motsvarar en minskning från 8,9 miljoner till 4,5 miljoner spädbarnsdödsfall per år.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Föreningen Föda hemma
Visa merVisa mindre