”Alice Babs en del av Saltsjöbaden”

Sångerskan och Saltsjöbadsbon Alice Babs avled i tisdags, 90 år gammal. Enligt vänner och bekanta har hon betytt mycket för det ­lokala musiklivet.

  • Publicerad 19:07, 16 feb 2014

Alice Babs fick sitt genombrott 1940 med filmen ”Swing it, magistern”.

Ralf Melin, Lions klubb i Saltsjöbaden, berättar om hur klubben uppvaktade Alice Babs på 80-årsdagen, och hur hon då uttalade glädje över att ha återvänt till Saltsjöbaden efter att ha bott i Spanien i många år.

– Hon var en del av Saltsjöbaden och engagerade sig tidigt i vår verksamhet. Och hon har sjungit i Uppenbarelse­kyrkan och gjort närvaron glänsande, säger Ralf Melin.

Sedan 1988 har Lions delat ut ett musikstipendium i Alice Babs namn.

Varje år har antingen Alice Babs eller hennes döttrar varit stipendieutdelare.

Ralf Melin minns Alice Babs oegennyttiga engagemang, utan strävan efter pengar eller ära, för unga musiker när hon efter klubbens prisceremoni höll en egen sammankomst med stipendiaterna med orden ”Det här gör jag bara för Lions”.

Lasse Zackrisson var Alice Babs vän i över 40 år, och även hennes producent. Han har också gjort en film om sångerskan, ”Naturröstens hemlighet”.

Han berättar att Alice Babs och hennes make flyttade till Saltsjöbaden i slutet av 40-talet och byggde hus i Solsidan på 50-talet.

– Det berömda glashuset, ett modernt och omskrivet hus, säger Lasse Zackrisson.

Alice Babs var väldigt mycket området, menar Zackrisson.

– Hon ställde upp såväl i det lokala föreningslivet som i församlingen och ville hjälpa till. Jag tror att Saltsjöbaden var viktigt för henne. Hon gillade närheten till havet.

Dan Lundberg är chef på Visarkivet:

– Jag kan bara säga att Alice Babs var fantastisk, hon brydde sig inte bara om musik utan även om kulturarvet.