Ett 20-tal glada personer i olika åldrar invigde rampen med åkande och fika. Foto: Fredrik Kamp

Alice, 15, bakom ny skejtramp i Hägersten

Skejtsugna har en ny plats att hänga på. Bollplanen nära Västbergaskolan pryds nu av en miniramp – efter ett förslag från 15-åriga Alice Tande. – Det känns fantastiskt och jag tror att många kommer använda den, säger initiativtagaren.

  • Publicerad 11:21, 4 jul 2018

De flesta i Sverige stirrade intensivt på tv-skärmar där Sveriges åttondelsfinal i fotbolls-VM visades under tisdagseftermiddagen. Men vid grusplanen i korsningen Telefonvägen/Korpmossevägen hade fotbollsherrarnas insatser en perifer roll.

Matchen rullade på en medtagen dator som stod på ett bord, inklämd mellan saft och bullar, men fokus från drygt 20 personer i olika åldrar på plats var riktat mot minirampen för skateboard som skulle invigas.

Jessica Jormtun (MP), ordförande i Hägersten Liljeholmens stadsdelsnämnd, var på plats för att officiellt inviga minirampen tillsammans med Alice Tande, 15, som ligger bakom förslaget på rampen.

– Vi har fått flera förslag om någon typ av skejt i området tidigare, så det är kul att det äntligen blir något, och just det här förslaget var väldigt bra, sa Jormtun innan hon och Alice samtidigt klippte av invigningsbandet.

”Jättenöjd med resultatet”

Hägerstensbon Alice var väldigt nöjd över resultatet som kom till ett halvår efter hennes första mejl till stadsdelsförvaltningen.

– Det är så bra! Jag har haft mardrömmar om att det ska bli dåligt, men jag är jättenöjd, säger Alice som tror att rampen kommer bli välanvänd.

– Jag kommer använda den nästan varje dag. Sedan vet jag några till som kommer göra det ofta och på Västbergaskolan vet jag att några skejtar och det blir ju lätt att komma hit efter skolan. Miniramper är eftertraktade, de flesta vill ha något ganska enkelt där man kan lära sig.

Alice Tande (till vänster) och stadsdelsnämndens ordförande Jessica Jormtun (MP) (till höger).

Alices planer slutar inte heller bara för att rampen nu finns.

– Jag vill framför allt att det ska bli fler tjejer som kör. Så om jag skulle kunna inspirera unga tjejer till att göra det så skulle det vara jättestort för mig, säger Alice som verkligen fastnade för skateboard när hon besökte tjejskejten i Fryshuset i södra Stockholm för två år sedan.

I framtiden skulle hon gärna bidra med liknande initiativ själv.

– Det skulle vara en dröm att ha någon form av tjejskejt här någon gång, men jag och mina tjejkompisar kommer åka här ofta oavsett.

Därför blev förslaget till verklighet

Linda Palo, avdelningschef för samhällsplanering i Hägersten Liljeholmens stadsdelsförvaltning, berättar varför Alices förslag kunde realiseras.

– Många har hört av sig om att de vill ha mer skejt i området och nu kom dessutom förslaget från en person som ville vara delaktig i det själv och ordna egna aktiviteter. Då är det större chans att den kommer användas, och vi vill satsa pengar på sådant som ska användas, säger hon och påpekar att det dock är mycket annat som ska klaffa för att ett förslag ska fungera i praktiken.

– Att hitta en lämplig plats är ofta svårt. I det här fallet behövde vi till exempel hitta en platt yta som inte användes till något annat redan och som inte skulle störa de som bor i närheten. Men vi är positiva till att folk ska komma in med förslag och gör vårt bästa för att hitta en lösning när vi tycker att något verkar intressant för våra mål.