– Mamma och pappa är mycket glada för mig, säger Ali Sido. Foto: Julio C Saint Just

Ali Sido jublar över sitt nya modulhem

Nästa vecka får Ali Sido nycklarna till sitt första egna hem. Då står modulbostäderna för 58 ensamhushåll i Tumba klara. Efter flykten från Syrien har Ali delat boende med andra, diskat, lagat mat, förberett vattenpipor på restauranger och lärt sig svenska. När erbjudandet att hyra ett eget modulhem kom var han inte sen att tacka ja. – Ja, jag vill till Botkyrka!

  • Publicerad 06:00, 23 mar 2018

Ett litet kök, en liten toalett, trettio kvadratmeter helt för sig själv. Möbler får de boende fixa på egen hand för att sätta sin personliga prägel. Hyra på 5 700 kronor. Rätt att bo kvar i fem år. För Ali Sido är det en dröm.

– Nu kan jag bjuda hem en kompis utan att behöva fråga, säger han.

Lång väg till Botkyrka

Ali Sidos väg till Botkyrka började med flykten från Syrien. Till Sverige kom han hösten 2015, först till Uppsala och sedan till Farsta.

Längs vägen har han pluggat svenska på SFI, jobbat på hotell och restauranger. Många kompisar har hamnat i norra Sverige, men eftersom Ali hade jobb fick han frågan av Migrationsverket om han ville flytta till Botkyrka. Ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

Hälften kvinnor hälften män

Nästa vecka flyttar de första 28 hyresgästerna in. Resten av bostäderna kommer fyllas på allt eftersom.

– De flesta som flyttar in här kommer vara som Ali. Unga, välutbildade, mellan 20 och 30. De arbetar redan, eller pluggar och jobbar deltid och de kan Botkyrka ganska bra. Fördelningen mellan könen kommer vara ca 50/50, säger Rita de Castro, sektionschef på Boenheten, sektionen för nyanlända i Botkyrka kommun .

– Det blir ett mer permanent boende eftersom de får bo här i fem år, säger hon.

Vad är kravet för att få bo här?

– De som bott trångt ihop med andra är de som tillfrågas först. Men de måste vara anvisade av Migrationsverket. Botkyrka kommun tar emot anvisade som själva valt att låta kommunen ordna med boende. Tackar du ja till att bli anvisad måste du vara beredd att hamna på vilken ort som helst i Sverige, säger Rita de Castro.

Kommer ni bygga fler modullägenheter?

– Vi kanske kommer bygga fler. Det är svårt att säga i nuläget, det beror på hur många anvisningar vi får framöver från Migrationsverket.

 

Mamma och pappa är mycket glada för min skull

Ali Sido

Ali Sidos bror hamnade i Tyskland och föräldrarna är kvar i Afrin i Syrien. Hans föräldrar säger att han ska vara försiktig. Men de är mycket glada för hans nya boende. Han ska få möbler av en kompis som hade några över. Och nycklarna får han på tisdag.