Ali Khalil (MP) svarar på anklagelserna: "Jag gillar inte det Muslimska brödraskapet"

– Att följa dem är en del i min omvärldsbevakning, jag delar inte deras världsbild. Nu svarar Ali Khalil (MP) på varför han gillat det Muslimska brödraskapet på Facebook. MP-krisen har väckt frågor om vilken plats troende muslimer kan ha i den svenska partipolitiken.

  • Publicerad 12:03, 29 apr 2016

Det var ett Facebookinlägg av Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi som satte igång diskussioner i sociala medier förra helgen. En skärmdump visar att Ali Khalil (MP), vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, gillar Muslimska brödraskapet på Facebook. En organisation som anser att samhället ska styras utifrån islam, inte sekulärt. Detta har väckt reaktioner hos många Botkyrkabor som velat ha svar på hur Ali Khalil (MP) egentligen ser på den konservativa organisationen.

– Det är en av jättemånga sidor som jag gillar. Jag gillar också Marine Le Pen (partiledare för högerextrema Front National i Frankrike reds. anm) och SD. Det betyder inte att jag gillar dem utan att jag följer dem. Det är en viktig del i min omvärldsbevakning och allmänbildning eftersom det är en organisation som påverkar många i Mellanöstern, säger Ali Khalil, men betonar att han inte delar deras syn på politik och religionens roll i samhället.

Tar avstånd

Han har också gillat ett inlägg med al-Qaradawi, en omstridd religiös ledare inom Muslimska brödraskapet med ett tv-program på al-Jazeera. Al-Qaradawi har å ena sidan tagit avstånd från extremism och förespråkat fredlig dialog men har gjort antisemitiska uttalanden och godkänner bland annat att män slår sina fruar.

– Det inlägget är från 2012. Jag visste inte en del av de saker han stod för då. De tar jag avstånd från förstås.

Tron är personlig

Händelserna i MP har satt igång en debatt om ifall det går att vara troende muslim och partipolitiskt aktiv och var gränsen går mellan religionsfrihet, traditioner och jämställdhet. Ali Khalil är troende muslim men menar att tron är personlig.

– Jag ser inte att den påverkar politiken. Min kärnfråga är arbetsmarknadspolitik. I Stockholms förorter finns människor med kompetens som inte får komma in på arbetsmarknaden, säger Ali, som driver bemanningsföretaget Miljonbemanning.

Han förstår kritiken mot Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Men att ta det så långt som att säga att en islamistisk infiltration pågår inom MP oroar honom och partikollegan Shakhlo Altieva. Hon förstår att folk har frågor om religiösa praktiker och symboler, men menar att många debattinlägg är ren islamofobi.

– Vissa ledarskribenter vill bekräfta sin egen världsbild, de är inte intresserade av en diskussion. Media ifrågasätter inte och blir drivande i att misstänkliggöra muslimer inom svensk politik. Jag vet inte hur mycket längre jag orkar, säger Shakhlo Altieva.

Beskylld för kvinnoförtryck

Hon har kritiserats när hon efter önskemål från kvinnor i sin omgivning lämnat ett medborgarförslag om en separat tid på Fittjabadet bara för kvinnor och deras barn.

– Då påstår man direkt att det handlar om islamiska värderingar. Att jag vill sexualisera flickors kroppar, att jag är en kvinnoförtryckare. Hur kan de få det till något sånt? Om det kom från en ickemuslim, eller någon som inte bär slöja? Då skulle man ha hyllat det som en kvinnofrämjande insats.

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi på Lunds universitet, håller med. Han tycker att de senaste veckornas debatt är ”bedrövlig”.

– Men debatten överlag präglas av okunskap och rädsla. Och följden blir att man signalerar till unga muslimer att de inte har en chans att bli politiker eller göra karriär i Sverige.

En signal som Ali Khalil ska motverka.

– Jag ska dra med mig fler ungdomar från våra områden och visa att det visst går att vara muslim eller afrosvensk och vara en del av samhället och engagera sig, säger Ali Khalil (MP).

Bakgrund: MP-krisen

Vill du ha fler nyheter från Botkyrka, Huddinge, Salem och Skärholmen? Gilla Lokaltidningen Södra Sidan på Facebook.

14 april avslöjas att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) varit på middag med Ilhan Senturk, ledare för svenska Grå vargarna, en högerextrem turkisk organisation. Det framkommer att han träffat representanter för islamistiska organisationen Millis Görüs och jämfört Israels behandling av palestinier med Hitler-Tysklands behandling av judar på 30-talet. Efter helgen avgår han.

I en intervju med TV4 i samband med Mehmet Kaplans avgång tar Yasri Khan (MP) inte den kvinnliga reportern i hand. Kort därefter lämnar han sina uppdrag. I TV och press menar politiska företrädare och opinionsbildare att MP infiltrerats av islamister.

Förra helgen börjar inlägget om Ali Khalil spridas i sociala medier.

I veckan gick Åsa Romson och Gustav Fridolin ut med att de ställer sina platser som språkrör till förfogande.

Visa merVisa mindre