Älgkalv kämpade för sitt liv i vattnet

Det nollgradiga vatt­- net blev för mycket. I förra veckan avlivades älgkalven sedan den i över en halvtimme kämpat för sitt liv vid Husbyåns utlopp till havet vid Årsta slott.

  • Publicerad 18:48, 5 feb 2012

– En fruktansvärd upplevelse, säger Staffan Holmberg, det tidigare kommunalrådet, som larmade räddningstjänsten efter att han från sitt hem på berget upptäckt älgen som gått genom isen.

Efter drygt 30 minuter var brandförsvaret på plats och kunde hjälpa den nedkylda älgen upp. Man försökte sedan att med filtar värma det unga hjortdjuret och få upp det på klövarna.

Men hjälpen var förgäves.

Efter en och en halv timme avlivades älgen efter beslut från viltvårdare. Lidandet fick ett slut.

– Den försökte kasta sig upp ur vattnet, men sjönk ner under isen gång på gång. Den kan ju också ha varit i vattnet betydligt längre än en halvtimme, säger Staffan Holmberg.

Just vid Husbyåns utlopp har Staffan Holmberg vid flera tillfällen sett hur rådjur gått genom isen under vintern.

– Men de brukar kunna ta sig upp rätt omgående och klara sig. Den här älgen måste ha varit fruktansvärt utmattad och slut.

Enligt Anders Odd, ansvarig för jaktvård i Haninge och själv jägare, är vinterisen ibland förödande för viltet i Haninge.

– Vi ser ett antal liknande olyckor i kommunen årligen, med människor, hundar och vilt. Djuret ser bara en yta som den tror är säker, men så brister isen. Djuret blir naturligtvis stressat och skadar sig ofta på iskanten i sina försök att ta sig upp. Upptäcker man det snabbt och får upp djuret direkt så ökar chanserna, men får man inte upp det inom 10-15 minuter så är djuret ofta så utmattat, nedkylt och sargat att det tyvärr inte överlever, säger Anders Odd.

Har djuret haft en god vin­ter ökar dock chanserna­ att överleva en isvaksolycka.

– Djurets näringsstatus från början påverkar utgången, säger Karin Bernodt, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Händelsen inträffade förra måndagen, en av årets hittills kallaste dagar, med 19 minusgrader i luften.

– Man borde kanske bygga en bro där, säger Staffan Holmberg.

Fakta

Hullet avgör

Om ett djur ska överleva ett iskallt och ofrivilligt dopp i en isvak måste den ha hull och vara lugn.

Blir djuret uppstressat,­ kanske av hjälpande rädd­- ningstjänst, riskerar det att bränna sina reserver.

Älgarnas isolerande päls gör att de ofta har större chans att överleva än rådjur.

Källa: Statens veterinär­-

medicinska anstalt

Visa merVisa mindre