Älgjakten är igång. Foto: Mostphotos

Älgjakten i gång i Nacka och Värmdö

Älgjakten är igång i Nacka och Värmdö. Totalt får 23 fullvuxna älgar och 41 kalvar fällas i älgförvaltningsområdet skärgården, som Nacka och Värmdö tillhör.

  • Publicerad 15:19, 24 okt 2018

Älgjakten i Stockholms län började den 8 oktober och pågår till den 31 januari. De flesta älgar skjuts under hösten.

I Värmdö och Nacka, som tillhör älgförvaltningsområdet skärgården, har man fått en tilldelning på totalt 23 vuxna älgar och 41 kalvar enligt förvaltningsplanen, berättar Kaj Winther, ordförande jägareförbundet i Nacka och Värmdö.

Älgstammarna förvaltas

Syftet med älgjakten är att hålla populationen på en sådan nivå att inte skogsskadorna eller trafikolyckorna blir för många. Hela Sverige är indelat i så kallade älgförvaltningsområden, där älgstammarna inom området förvaltas.

Det finns även ett antal licensområden där man har har jaktlag som sköter jakten på egna marker. Länsstyrelsen är huvudman för allt som har med älgjakten att göra.

Finns det skäl att känna oro över att vistas i skog och mark under älgjakten?

– Nej, absolut inte. All jakt bedrivs med säkerhet, man behöver inte vara rädd för att bli träffad under en svampplockningstur till exempel. Om man känner sig orolig över att inte synas kan man tänka på att ha på sig någon varselfärg som syns tydligt, säger Kaj Winther.

Fakta

Visste du att...

Älgjakten i Stockholm började den 8 oktober och pågår till den 31 januari och att de flesta älgar skjuts under hösten.

 Att länsstyrelsens mål är att över 1 000 älgar skjuts i Stockholms län.

 Att det enligt uppskattningar från februari och mars i år finns mellan 250 000–300 000 älgar i Sverige. Älgstammen var ungefär lika stor för tio år sedan, men Jägareförbundet menar att stammen just nu minskar i Sverige.

 Att det enligt samma uppskattningar finns mellan 2 500 – 3 000 älgar i Stockholms län, och att älgstammen var något större i länet för tio år sedan.

Att det under senaste jaktåret fälldes 84 752 älgar i landet, och att det var 2 600 fler än året före.

 Att jaktåret 1982/83 är den säsong då flest älgar fällts på ett år. 174 700 älgar sköts då.

Källa: Källa: Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet och Länsstyrelserna/Älgdata.se
Visa merVisa mindre