Älgjakten är igång på Södertörn. Foto: Mostphotos

Älgjakt i grannkommunerna – men inte i Tyresö

Tyresö har ingen älgjakt – men den pågår i Botkyrka och Haninge. I Huddinge är den redan över.

  • Publicerad 08:26, 18 okt 2018

Älgjakten har dragit igång, men i Tyresö blir det ingen jakt.

– Vi har en tilldelning på en kalv, men kallar inte det organiserad älgjakt. Så har det sett ut senaste fyra fem åren. Det är ganska ont om älg i Tyresö, men det verkar bli lite mer, säger Sten Nilsson, viltvårdare i Tyresö kommun.

Grödinge mest älgtätt på Södertörn

I Botkyrka kommun börjar älgjakten i dag, torsdag, och jägarna är sedan ute och jagar utvalda dagar till sista december.

Mellan fem-sex älgar per 1 000 hektar mark finns på Södertörn, och det är just Grödinge och Botkyrka som är det mest älgtäta området.

I Botkyrka får 40 älgar skjutas, och de 17 jaktlagen i Botkyrka kommun brukar skjuta av mellan 70 och 75 procent av kvoten.

I Haninge kommun blir det en lågintensiv jakt – även i år.

Upplever att älgbeståndet minskar

Förra året sköt Haninges jägare bara av runt hälften av sin kvot som då låg på omkring 20 älgar. Och detta år tror man inte det blir fler. Kvoten ligger på 14 älgar.

– Vi upplever att älgarna blivit färre och färre i Haninge. Sommaren har varit fruktansvärt dålig. Framför allt drar de sig in mot äppelträdgårdarna i Gudöområdet i norra Haninge, säger viltvårdaren Christer Berggren.

Enligt honom finns det ett problem med älgstammen i Haninge och Nynäshamn.

– Min oro är att vi stannar på under sex älgar per 1 000 hektar i vinterstammen i vårt område. Då når vi nästan smärtgränsen. Är det färre älgar än så kan man inte jaga, säger han.

Älgjakten slut i Huddinge

I Huddinge tog älgjakten slut nästan så snart den börjat.

Fakta

Så många älgar dödas i trafiken

Hittills i år/förra året

Tyresö: 1 / 0

Haninge: 17 / 28

Huddinge: 4 / 4

Nynäshamn: 13 / 14

Botkyrka: 7 /12

Källa: Nationella viltolycksrådet/Polisen (per 16 oktober 2018)
Visa merVisa mindre

Fyra utsatta heldagar återstod när man på tisdagsmorgonen konstaterade att de fem älgar man fått skjuta redan fällts.

Vi märker att älgarna blivit fler i Huddinge

Bara fyra älgar har förolyckats i Huddingetrafiken i år enligt polisen, men kommunens jaktledare tror att det finns ett stort mörkertal och han hade velat ha en större kvot.

Vill ha fri avskjutning på kalvar

– Vi märker att älgarna blivit fler i Huddinge och misstänker att flera viltolyckor i kommunen inte polisanmäls. Jag tycker att fyra vuxna älgar och fri avskjutning på kalvar borde gälla i Huddinge när kalvarna är så små som i år. De riskerar att dö i vinter, säger han.

Syftet med älgjakten är att hålla populationen på en sådan nivå att inte skogsskadorna eller trafikolyckorna blir för många.

Ska folk se upp vid älgjakten?

– Att klä sig i orange och rött när man är ute och går är inte dumt. Men vi har bättre koll på allmänheten än ni har på oss, säger Jan Andersson som både tillhör Jaktklubben Botvid och Grödinge älgskötselområde.

Fakta

Visste du att...

✔️ Älgjakten i Stockholm började den 8 oktober och pågår till den 31 januari och att de flesta älgar skjuts under hösten.

✔️ Att länsstyrelsens mål är att över 1 000 älgar skjuts i Stockholms län.

✔️ Att det enligt uppskattningar från februari och mars i år finns mellan 250 000–300 000 älgar i Sverige. Älgstammen var ungefär lika stor för tio år sedan, men Jägareförbundet menar att stammen just nu minskar i Sverige.

✔️ Att det enligt samma uppskattningar finns mellan 2 500 – 3 000 älgar i Stockholms län, och att älgstammen var något större i länet för tio år sedan.

✔️ Att det under senaste jaktåret fälldes 84 752 älgar i landet, och att det var 2 600 fler än året före.

✔️ Att jaktåret 1982/83 är den säsong då flest älgar fällts på ett år. 174 700 älgar sköts då.

Källa: Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet och Länsstyrelserna/Älgdata.se
Visa merVisa mindre