På söndagspromenad på Turingevägen. Foto: Läsarbild Cathrin Lindell

Älgen Hälge har gjort sig hemmastadd i Örby

I snart två månader har den lokala älgen hängt i Örby. Och vid det här laget verkar både Örbyborna och älgen ha blivit vana vid varandra. – Den har blivit urbaniserad, säger Tommy Tuvunger, stadens viltvårdare.

  • Publicerad 17:47, 19 jun 2018

Sedan början av maj har älgkalven hållit till i Örby och där omkring. Den har blivit så pass hemtam att varken den eller Örbyborna längre tar någon större notis om varandra. Örbyborna har till och med gett den ett namn – i den lokala Facebookgruppen kallas den för Hälge.

I söndags dök den upp på gården på Turingevägen hemma hos Cathrin Lindell och hon var snabb med kameran. Hon såg den redan i maj när hon var ute och cyklade.

– Då höll jag nästan på att cykla på honom. Det är lite kul när den dyker upp, men jag tycker att den borde försöka ta sig därifrån. Det känns som att det kan få ett tråkigt slut annars, säger Cathrin Lindell.

Har blivit urbaniserad

Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholms stad, märker att Örbyborna har blivit vana vid älgen.

– Nu får jag ett eller max två samtal i veckan. I början kunde det vara tio om dagen, säger han.

Det är dock ovanligt att en älg rör sig i ett begränsat bostadsområde under så lång tid.

– Den kommer inte därifrån, det är det som är problemet. Den är fast där. Järnvägen är en naturlig gräns i söder och Nynäsvägen i öster. Men den verkar trivas rätt så bra i Örby, säger Tommy Tuvunger.

Finns det risk att den kan bli stressad och aggressiv?

– Nej, den har blivit så pass urbaniserad och van vid folk att den risken är liten. Den största risken som jag ser är att den kommer ut i trafiken på Magelungsvägen eller Huddingevägen. Men med lite tur kan den ta sig ut, om den går under järnvägsbron och fortsätter söderut.