Farsta strandbad, en av de drabbade badplatserna. Foto: Mattias Kamgren

Algblomning i flera av söderorts sjöar

Solljus och höga temperaturer har fått algerna att frodas vid flera badplatser i söderort. Badande i Magelungen, Drevviken och Långsjön manas till försiktighet. – Det gäller framför allt barn och husdjur, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

  • Publicerad 16:47, 7 aug 2018

Supervärmen är på väg tillbaka och många lär vilja hoppa i sjön. Men det kan finnas skäl att ta en titt i vattnet innan man doppar sig.

Sedan slutet av juli förekommer algblomning vid flera av söderorts badplatser. Det gäller Farsta strandbad i Magelungen, Hökarängsbadet och Sköndalsbadet i Drevviken samt Långsjöbadet.

– Riskerna gäller framför allt barn. De badar annorlunda än vuxna. Sväljer de vatten kan det bli problem med magen, säger Jerzy Slazak

– Även husdjur kan få i sig det här om de badar och slickar i sig vatten från pälsen och för dem kan det bli ganska allvarligt, särskilt för små hundar.

Kan ge diarré och kräkningar

Symtomen för den som drabbas kan vara diarré, kräkningar och för husdjur även njursvikt.

Jerzy Slazak är inte förvånad över att algerna blommar i just dessa sjöar.

– Det är övergödda sjöar med mycket salter i botten. Solljus och värme gör att det börjar blomma.

Senaste besöket vid Drevviken och Magelungen gjorde han på tisdagen. Han kunde konstatera att läget försämrats sedan slutet av juli.

– Absolut, det har byggts på med alger.

Varnar – men avråder inte från bad

Miljöförvaltningen har satt upp lappar i anslutning till de aktuella badplatserna, där besökare informeras om riskerna.

– Men vi avråder inte från att bada. Blomningen i de här sjöarna är inte så kraftig som i Östersjön där man kan få hudproblem om man badar. Man får själv titta och göra en bedömning av hur det känns, säger Jerzy Slazak.

UPPDATERING: Sedan den här artikeln publicerades första gången avråder staden nu helt från bad i Långsjön, efter att flera barn blivit sjuka.

Hur ser algblomningen ut?

– Grönbrunt och väldigt grumligt vatten. Men det luktar inte illa.

E-colibakterier i Sköndal

De senaste badvattenproverna visar annars på tjänligt vatten vid de aktuella badplatserna. Undantaget är Sköndalsbadet som fick betyget tjänligt med anmärkning på grund av hög andel E-colibakterier efter provtagning den 3 augusti.

På Stockholms stads sajt Miljöbarometern kan du själv gå in och se de senaste provresultaten för din närmaste badplats.