På måndagsmorgonen kom det flera samtal till kommunens kontaktcenter Väsby Direkt, kommunens viltvårdare samt polisen. Alla inringare hade samma ärende: en till synes förvirrad älg sprang runt kring Lindhemsvägen i Carlslund.

"En älg sprang förbi mitt köksfönster alldeles nyss och verkade mycket förvirrad", skrev en granne i området i den lokala Facebookgruppen.

Älgen sågs senare i Brunnby Vik, samt vid Södervikskolan på Vallentunavägen.

En annan Väsbybo gjorde följande inlägg i FB-gruppen: "'Träffade' en älg på min morgonpromenad. Den gick lugnt över Carlslundsvägen (gångväg) nära Tunavägen. Häftig upplevelse. Två skolflickor såg den också. Vi stannade vördnadsfullt och beundrade den med respekt."

– Det är troligtvis en fjolårskalv som som har blivit bortstött när det är dags för älgkon att kalva på nytt. Då kan de bli lite desorienterade, säger Torbjörn Röste, en av Upplands Väsby kommuns viltvårdare.

Om älgen ska flytta sig mellan två skogsområden kring tätbebyggda områden kan de förirra sig in i samhället.

– De rör sig snabbt och kan bli tvärt stående om de blir rädda för bilar eller cyklar, säger Torbjörn Röste.

Vad ska man göra om man ser en älg bland bebyggelse?

– Helst ingenting. Framför allt inte gå fram och fota. När människor närmar sig blir djuren stressade och kan då orsaka trafikolyckor. Det bästa är att bara låta den vara.

Senast i september var en älg på vift i Väsby. Då sprang skogens konung runt i Fresta och Bollstanäs, och tog sig även ut bland bilarna vid trafikplats Glädjen.

https://www.mitti.se/nyheter/skogens-konung-pa-vift-i-vasby/reptiD!m3Hd0lbaygziwT9tPU5@hQ/