Vill ha bastu. Farstabon Alexandra Einerstam har skrivit ett medborgarförslag om bastu vid Farsta- eller Hökarängsbadet. Foto: Privat/Mitt i

Alexandra vill ha en bastu i Magelungen eller Drevviken

Farsta stadsdelsförvaltning vill utreda två medborgarförslag om att bygga en bastu, antingen vid Magelungen eller Drevviken.

  • Publicerad 18:57, 8 feb 2021

Vinterbad tycks hetare än någonsin den här vintern. Fast ännu hetare skulle det förstås vara om man kunde hoppa in och svettas i en bastu efteråt.

I Farstaområdet saknas än så länge en allmän bastu för utomhusbad. Ett förslag väcktes 2017 om att stadsdelsnämnden borde bygga en bastu i Magelungen, men stadsdelsnämnden svarade då att det inte ingick i deras ansvarsområde.

Hett medborgarförslag fick kalla handen

Nu har två nya medborgarförslag om bastu kommit in, och den här gången rekommenderar stadsdelsförvaltningen att frågan utreds.

Bakgrunden är att Stockholms stad i budgeten för 2021 skriver att stadsdelsnämnderna, i samarbete med stadens centrala nämnder, ska underlätta för fler bastuflottar på stadens vatten.

– Från och med nu har stadsdelsnämnderna större ansvar att ordna med bastuflottar, säger Pia Sundqvist, som handlägger ärendet på Farsta stadsdelsförvaltning.

Så man kan säga att läget har ljusnat för bastufantasterna?

– Ja, det kan man säga.

Farstabon Alexandra Einerstam ligger bakom ett av de två medborgarförslagen. Hon föreslår en bastu antingen i Magelungen, vid Farstabadet, eller i Drevviken vid Hökarängsbadet.

– Det här är viktigt för alla Farstabor som är intresserade av sin hälsa. Vinterbad förstärker immunförsvaret. Plus att det är en adrenalinkick som slår både alkohol och droger. Men många, som jag, vill inte gå ner i vattnet om det inte finns en bastu i närheten, säger hon.

Ur askan kan drömmen om en bastu vid Flatenbadet bli sann