"Jag blev journalist för att ge röst åt dem som sällan hörs", säger Alexandra Pascalidou. Foto: Läsarbild Thron Ullberg

Alexandra Pascalidou ger röst åt ortens mammor ko

I Alexandra Pascalidous nya bok har mammorna ordet – mammor i de mest utsatta förorterna. – Kvinnors röster måste höras mer, säger hon. Nu kommer hon till Skärholmen, för att berätta om boken.

  • Publicerad 09:34, 4 okt 2018

Ett samtal mitt i natten förändrade Maritha Ogilvies liv. Det var pappan till hennes älskade pojke Marley. ”Vår son har blivit skjuten”, sa han.

Det var i mars 2015 och Marley var 19 år.

I boken ”Mammorna” berättar Maritha Ogilvie om den där vidriga natten  – och om tillvaron före och efter mordet på Marley. Hon är en av tjugo mammor som journalisten och författaren Alexandra Pascalidou har träffat. I boken får de själva berätta om sina liv.

– Tystnaden som omger förortens morsor är så stor, de är så osynliggjorda. Deras drömmar, deras kamp, deras liv. Jag vill bryta den tystnaden och ge dem ordet. Det var därför jag skrev boken, säger hon.

”Verkligheten som beskrivs i boken överträffar fiktionen. Hade någon hittat på innehållet hade alla tyckt att det var överdrivet”, säger Alexandra Pascalidou. Foto: Thron Ullberg

På  måndag den 15 oktober klockan 18 kommer Alexandra Pascalidou till Röda korsets folkhögskola i Skärholmen. Där ska hon berätta om sin bok. Flera av mammorna i den ska också att vara på plats.

– Vi ska bland annat prata om varför det är så viktigt att fler kvinnoröster hörs i det offentliga samtalet. I en tid när våldet blir grövre och många unga dras in i kriminalitet är mammorna en del av lösningen, säger hon.

Mammor med kraft

Många av bokens mammor har varit med om det värsta en förälder kan uppleva – deras barn har mördats. Men inte alla. Under arbetets gång insåg Alexandra Pascalidou att bilden av Sveriges förorter blev för mörk. Därför sökte hon också upp mammor med ljusare berättelser – mammor som har sina söner i livet och som  kämpar hårt för både sina och andras barn.

– Det var både smärtsamt och stärkande att arbeta med boken. Och jag är häpen över att ingen gjort det här förut. De här mammorna bär på så mycket kraft, de har en enorm potential som inte tillvaratas, säger hon.

”Historiker ska läsa boken”

Hon hoppas att ”Mammorna” bidrar till att ge förortens mammor röst i det offentliga samtalet. Och hon vill att boken ska bli en del av historieskrivningen – och ge mammornas, migranternas och arbetarklassens perspektiv.

– Jag vill att boken ska läsas av historiker i framtiden! Den ska vara en del av historieskrivningen och fylla en stor lucka i den.

Fakta

Pascalidou och flera mammor på plats

Aktuellt: Alexandra Pascalidou, journalist och författare, berättar om sin bok ”Mammorna”. Även flera av mammorna i boken deltar, bland dem Maritha Ogilvie, Carolina Sinisalo, Mantha Kasagiannis, Katri Reyna Väänänen och Nabila Abdul Fattah.

Var: Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen (Bredholmstorget 14).

När: Måndag 15 oktober 2018 kl. 18–20.

Entré: Kostnadsfri.

Värdar: Nattvandrarna 127 och Fuck våldet har bjudit in till föreläsningen och arrangerar den ihop med ideella organisationen Folk i Skärholmen och Skärholmens bibliotek.

Källa: Folk i Skärholmen
Visa merVisa mindre

Fakta

Tre mammor från Skärholmen

Tre mammor från Skärholmens stadsdel berättar om sina liv i boken:

Vårbergsbon Mantha Kasagiannis, som var fältassisent i Skärholmen i tio år och nu är socialsekreterare i Botkyrka. Hon berättar bland annat om varför hon valt att bo kvar i Vårberg, trots att hon ibland känner oro för sina barns säkerhet.

Sätrabon Nabil Abdul Fattah, debattör författare och aktivist berättar bland annat om sin känsla för orten: ”en kärlek förknippad med mycket sorg”.

Vårbergsbon Alicia Zuniga Lobos berättar bland annat om glädjen över att hennes ena son lämnat kriminaliteten och knarket bakom sig efter flera fängelsevändor – och om våndan över att den andra sonen fortfarande lever ett kriminellt liv.

Källa: Boken Mammor är med i boken
Visa merVisa mindre