Hjälte. Alex Hermansson ser till att hålla Valsta fint. Foto: Stefan Källstigen

Alex, 6, har städat Valsta i två år

När Alex Hermansson var fyra år önskade han sig en skräpplockare i present. Sedan dess har han varje vecka städat i området där han bor.

  • Publicerad 10:25, 15 mar 2021

Vi får en mysig stund ihop och det krävs så lite.

Längs med gångvägar, skogsdungar och centrum går Alex, 6, tillsammans med sin pappa. Med sig har de varsin skräpplockare. De fyller påse efter påse med skräp som kastats på marken.

– Det är inte bra att de skräpar ner, det är inte fint då, säger Alex Hermansson.

Initiativet kom från Alex när han skulle fylla fyra år. Han hade önskat sig en skräpplockare i födelsedagspresent.

– Det kom lite som en överraskning men jag köpte en och det har blivit vår grej tillsammans. Vi får en mysig stund ihop och det krävs så lite, säger Alex pappa Magnus Hermansson.

För två år sedan tog Alex ofta på sig olika dräkter när han och Magnus gick ut och plockade skräp. Det kunde vara Batman, Stålmannen eller Spindelmannen.

Hjälte utan dräkt

Nu har han växt ur sina superhjältedräkter men det hindrar inte Alex från att ändå vara en vardagshjälte. Han tycker att alla borde vara hjältar.

– Om alla hade sådana här eller slängde sitt skräp direkt i papperskorgarna skulle det vara mycket finare här. Varför slänger man skräp på marken, säger han.

På sina promenader får de ofta uppmuntran från både unga och äldre de möter.

– De visar tummen upp och säger bra jobbat, vad duktiga ni är, säger Magnus.

Magnus önskar att fler skulle bege sig ut med en påse.

– Det finns lite grillplatser här och man kan träffas en stund, ett fint område gynnar alla, säger han.

Kvalitetstid tillsammans

Men för tillfället går Magnus och Alex själva. Det har blivit en stund av kvalitetstid för de två och Magnus vill inte organisera något stort.

Under de två år som far och son har plockat skräp tillsammans har de till och med slitit ut en av skräpplockarna. Då ringde Magnus till kommunen och frågade om han fick hyra eller låna någon av deras.

– Vi fick begagnade av dem och de tackade för en god insats, säger Magnus.

Efter skräpplockarturen är det dags för Alex att få lite belöning. Vid Valsta centrum slänger de påsarna med skräp och går in för att köpa lite fika. Solen skiner trots allt.

Magnus och Alex fem bästa tips för en lyckad skräpvandring

1. Välj kläder efter väder.

2. Ta med något att plocka skräpet i.

3. Ta en paus med fika.

4. Ha ett öppet intresse och glädje under själva plockandet.

5. Ge dig själv och ditt barn en klapp på axeln – ni är hjältar.

Visa merVisa mindre

Sigtuna värst drabbat i hela Stockholm

Nyheter Över 4 000 Sigtunabor fått en första dos Idag presenterades coronarapporten för vecka 13 av Folkhälsomyndigheten. Siffrorna visar att smittspridningen fortsätter att öka och att Sigtuna nu är värst drabbat i hela länet.torsdag 8/4 16:48

Störningar i trafiken flera veckor

Nyheter Stort vägarbete under april Trafiken kommer att påverkas av ett stort vägarbete vid korsningen Steninge allé och Kungshörnet.torsdag 8/4 9:13

SSHL blir renodlad gymnasieskola

Nyheter Fasar ut grundskolans verksamhet Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket lyfter ur grundskolan ur sitt program och blir en renodlad gymnasieskola där en större andel av eleverna ska vara internatelever.onsdag 7/4 16:32

100 000 färre flyg över Stockholm senaste året

Nyheter Så påverkas utsläppen av växthusgaser Färska siffror visar att flyget över Stockholm minskat med 110 000 avgångar det senaste året.onsdag 7/4 12:00

Nu öppnar biblioteken i Sigtuna igen

Nyheter Endast öppet för kortare besök Efter en tid med stängda bibliotek öppnar de nu i Sigtuna.onsdag 7/4 10:38